Příští rok prý Zeman dokončí svou pomstu Sobotkovi. Zde je scénář, jak by to mohlo proběhnout

30.10.2016 8:39

Miloš Zeman je pragmatický politik, který však neumí odpouštět. Tato slova pronesl o prezidentu republiky jeho dlouholetý spojenec a končící senátor Zdeněk Škromach z ČSSD. Zeman je trpělivý a vyčkává. Teď, když máme rok do sněmovních voleb, může plně rozvinout svou pomstu proti Bohuslavu Sobotkovi a dalším sociálním demokratům, kteří se vzepřeli Zemanově vůli v roce 2003.

Příští rok prý Zeman dokončí svou pomstu Sobotkovi. Zde je scénář, jak by to mohlo proběhnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Podle serveru Lidovky.cz nastává rok Zemanovy pomsty. Pomsty za příkoří, kterému byl Zeman podle vlastního názoru vystaven, když se v roce 2003 nestal prezidentem.

„On o tom nijak nehovoří, ale samozřejmě se to projevuje v některých osobních vztazích, protože Miloš Zeman má sloní paměť a nezapomíná. Nemá ve zvyku ani velkoryse odpouštět. Chová se pragmaticky jako politik. Ale pokud to vnímám, tak na rozdíl od jiných odpustit neumí,“ říká Zemanův spojenec Zdeněk Škromach (ČSSD).

Zeman se o politickou popravu zrádců pokusil už v roce 2013, ale neuspěl. Mezi své nepřátele údajně počítá premiéra Bohuslava Sobotku, někdejšího premiéra Vladimíra Špidlu, ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka nebo Jaroslava Tvrdíka. Tvrdík je dnes považován za jednu z klíčových osob, které mají na starosti vábení čínských investorů do Česka. Čínská karta na čas dokázala rozbouřené vody mezi prezidentem a premiérem uklidnit, ale otázkou je, jak dlouho to vydrží.

„Dokázala na několik dnů spojit nejvyšší ústavní činitele včetně premiéra Sobotky a prezidenta Zemana. Je však pravděpodobné, že jde spíše o krátkodobější smír, živený navíc zákulisím a obchodním pozadím česko-čínských vztahů. Jde o osu právníků a lobbistů Martina Nejedlého, Jaroslava Tvrdíka a Radka Pokorného, jehož kancelář poskytuje CEFC právní služby. Zmiňovaná ‚čínská karta‘ mezi Zemanem a Sobotkou nebude fungovat věčně,“ píše server.

Celý text najdete zde.

V roce 2013 se Miloš Zeman opíral o Michala Haška, ale jeho vliv ve straně slábne. Poslední volby však ukazují, že slábne i ČSSD, jen si prezident musí najít jiné spojence. Nabízejí se celkem tři. Na prvním místě je to ministr vnitra a současný statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec, který se zúčastnil už lánské schůzky v roce 2013, jenže pak přešel na Sobotkovu stranu, čímž „lánský puč“ zmařil. Otázkou je, co udělá v průběhu příštích 12 měsíců.

Dalším možným spojencem může být Jeroným Tejc, který před pár lety vedl klub poslanců ČSSD. I on hrál roli v lánské schůzce a po krajských a senátních volbách roku 2016 se začal znovu ozývat. Sobotku vyzval, aby si nechal mandát předsedy strany potvrdit ve stranickém referendu. Sobotka tento krok označil rok před volbami za takřka sebevražedný.

Posledním z řady Zemanových spojenců může být staronový jihočeský hejtman Jiří Zimola. I on hrál roli na schůzce v Lánech, ale po jejím krachu se stáhl toliko na krajskou úroveň, kde v jižních Čechách vyhrál krajské volby. To mu možná otevírá prostor, aby se vrátil do vedení strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…