Příštím slovenským prezidentem bude Fico, nebo Kiska

16.03.2014 6:28

Příštím slovenským prezidentem bude premiér Robert Fico, nebo podnikatel Andrej Kiska, kteří podle téměř kompletních výsledků sobotního hlasování postoupili do druhého kola. To se uskuteční 29. března. Fico podle výsledků z 99,86 procenta volebních okrsků, tedy jen bez osmi okrsků, získal 28 procent hlasů, Kiska 24 procent.

Příštím slovenským prezidentem bude Fico, nebo Kiska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

„První kolo jsem vyhrál. Jsem úplně v pohodě a těším se na druhé kolo," odrážel Fico na tiskové konferenci dotazy, zda není zklamán výsledkem, který je slabší, než slibovaly průzkumy anebo než výsledek Ficovy strany Směr v parlamentních volbách před dvěma lety.

Premiéra dělí od hlavního soupeře jen asi 76.000 hlasů, a to je mnohem méně, než se čekalo, poznamenala zpravodajská televize TA3.

Kiska se hned pokusil získat přízeň voličů ostatních 12 kandidátů, kteří nepostoupili do druhého kola. Slíbil, že jako prezident by chtěl vrátit důvěru v tento úřad i usilovat o to, aby prezident byl protiváhou k vládě. „Jsem připravený bojovat. Nic mě neodradí od úsilí změnit Slovensko," prohlásil a ohlásil, že chystá trestní oznámení na premiéra za to, že jej nařkl, že si prý majetek nadělal lichvou.

VÝSLEDKY SLOVENSKÝCH PREZIDENTSKÝCH VOLEB ZDE.

Server iDnes.cz označil výsledky prvního kola slovenských prezidentských voleb za faktickou porážku premiéra Fica. Naopak za překvapení voleb označil třetí místo se ziskem 21 procent pro 42letého poslance Radoslava Procházku, kterému podle slovenského zpravodaje serveru dali hlas pravicoví voliči. Naopak voliči Fica k volbám nepřišli. Možná to prý bylo kvůli nepříznivému počasí - Slovensko v sobotu zasáhla vichřice. Přesto prý byla volební účast relativně vysoká, přes 40 %. Druhé kolo voleb proběhne za dva týdny, v sobotu 29. března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…