Přítel Kolář? Žádnou smlouvu s Hradem nemá, ujistil Pavel

29.01.2024 17:45

V rozhovoru pro Radiožurnál se den po výročí od svého zvolení prezidentem České republiky Petr Pavel vyjádřil k personálním změnám na Pražském hradě i k tomu, že jeho „přítel po boku“ již nedisponuje volným přístupem na Hrad. O tom, jestli bude Pavel kandidovat na prezidenta i ve volbách 2028, rozhodne až na konci svého mandátu.

Přítel Kolář? Žádnou smlouvu s Hradem nemá, ujistil Pavel
Foto: Facebook
Popisek: Petr Pavel

Včera uplynul den poté, co byl Petr Pavel přímou volbou zvolen hlavou státu. V druhém kole získal 58,32 % hlasů, a to s rekordní volební účastí (70,25 %) v celostátních volbách v České republice od voleb do Poslanecké sněmovny v roce 1998.

Den po ročním výročí od svého zvolení do funkce prezidenta České republiky byl Petr Pavel hostem v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Ve své bilanci minulého roku zhodnotil i nedávno oznámenou personální změnu na Pražském hradě.

Kancléřka Jana Vohralíková k 15. únoru končí ve funkci. Důvody jejího odchodu jsou podle Hradu osobní, podle serveru iDnes.cz však za jejím odchodem stojí mocenský boj na Hradě a spor s poradcem prezidenta Petrem Kolářem.

Pavel však v rozhovoru důrazně odmítl, že by za jejím odchodem stáli jakékoliv „zákulisní boje“. Podle prezidenta se jedná pouze o standardní personální obměnu. „Odvedla obrovský kus práce v období, které lze nazvat konsolidačním,“ ocenil její práci s odkazem na svůj nástup po minulém prezidentovi Miloši Zemanovi.

Jedním z mocenských sporů, kvůli kterým však měla Vohralíková údajně odejít, měl být právě i spor o bezpečnostní prověrku Petra Koláře. Kolář chtěl prověrku získat od Národního bezpečnostního úřadu.

Zarazila to však právě Vohralíková. Kolář následně s Hradem ukončil smlouvu, a přišel tak o vstupní kartu, a tím také o volný přístup na Hrad. I k tomu se v rozhovoru Pavel vyjádřil.

„Nemá žádnou smlouvu s Hradem a není důvod, aby měl (vstupní) kartičku. Hrad žádat prověrku pro Koláře nebude, protože pro to není důvod,“ řekl Pavel v rozhovoru.

Následně se vyslovil i proti označování své osoby coby „prezidenta pětikoalice“, jak je mnohdy nálepkován opozicí. „Nevetoval bych zákon jen proto, abych něco dokazoval opozici nebo koalici,“ zdůraznil.

Krátce se vyjádřil i k výrokům slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) a předsedy hnutí SPD Tomia Okamury, že na celé Ukrajině není válka. Pavel se ohradil vůči jejímu zkreslování. „Na Ukrajině nepochybně válka je. To, že v Kyjevě po většinu času běží normální život, to je taky pravda, ale bohužel tento život je přerušován tím, že neperiodicky přilétají rakety a zabíjejí lidi, to není normální,“ řekl. „Zkreslovat to tím, že válka – nebo speciální operace, jak ji nazývají Rusové – probíhá jen na východě Ukrajiny, je vážným klamáním veřejnosti,“ dodal.

Zda se v dalších prezidentských volbách, které jsou naplánované na rok 2028, pokusí svůj mandát obhájit, doposud Pavel netuší. „Říct s jistotou, co budu dělat za pět let, by bylo přeháněním, případně přílišnou ambicí. A k tomu já jsem nikdy neměl blízko,“ řekl opatrně prezident. Příští možnou kandidaturu hodlá řešit až těsně před vypršením svého pětiletého funkčního období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…