Přituhující boj o Donbas: Víme více, máme mapu i videa

28.08.2014 16:52

Proruští separatisté včera v podvečer obsadili strategicky důležité město Novoazovsk a podobný scénář hodlají v blízké budoucnosti uskutečnit i v neméně důležitém přístavu Mariupol. Nucené vyklizení pozic navíc zřejmě nebylo jedinou ranou pro ukrajinskou armádu. V bojích kolem Mariupolu byl údajně zabit jeden z jejích nejlepších bojových instruktorů.

Přituhující boj o Donbas: Víme více, máme mapu i videa
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Anketa

Kdo napáchal na světě nejvíc zla?

6%
21%
73%
hlasovalo: 15835 lidí

Novoazovsk leží asi 15 kilometrů od hranic s Ruskem a 44 kilometrů od Mariupolu. Včera v podvečer ho, údajně téměř bez boje, obsadili vojáci samozvané „Doněcké lidové republiky“. „Úspěch“ proruských separatistů již uznala ukrajinská armáda a v rozhovoru s americkou tiskovou agenturou Associated Press přítomnost rebelů ve městě potvrdil i jeho starosta Oleg Sidorkin. Grafické potvrzení následně dodali sympatizanti proruských separatistů, když na sociálních sítích sdíleli fotografie a videa, na kterých jsou zobrazeny tanky. Informace o počtu vojáků operujících v oblasti nejsou zatím známy.  

Mapa bojů v Doněcké oblasti

Premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko již ohlásil útok také na přístav Mariupol, který je druhým největším průmyslovým centrem Doněcké oblasti. V okolí města se již nyní údajně vedou tuhé boje. Padnout v nich měl prý i generálplukovník, náčelník rozvědky ukrajinského ministerstva obrany, Vjačeslav Galva přezdívaný Kuzmich. Pro ukrajinskou armádu by to měla být citelná ztráta, jelikož Galva prý byl jeden z nejlepších bojových instruktorů.

Video z dobývání strategického vrcholu Doněcké oblasti Saur-Mohyly.

Panika v Mariupolu

Prohlášení Zacharčenka údajně vyvolalo mezi obyvateli Mariupolu paniku. Lidé hromadně opouštějí město, na benzinových pumpách se kvůli tomu tvoří dlouhé fronty. „Chystáme se jet někam do centra země, přesně kam zatím nevíme. Všechna nádraží ve městě jsou přeplněná," uvedl jeden obyvatel z Doněcku, Valeriy.



Zacharčenko rovněž dnes v ruské televizi potvrdil, že proruským separatistům v bojích s ukrajinskou armádou pomáhají ruští vojáci, kteří zřejmě za tím účelem překračují rusko-ukrajinskou hranici. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes kvůli údajnému vpádu ruských vojsk na Ukrajinu přerušil návštěvu Turecka a svolal mimořádné zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany, která má reagovat na zhoršení vojenské situace na jihu východoukrajinské Doněcké oblasti. Zároveň se připojil k výzvě premiéra Jaceňuka, který požaduje naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN. Ta by se podle nejnovějších informací skutečně měla sejít a rokovat o rusko-ukrajinské krizi.

Demonstrace v Kyjevě

Ruská média dnes informovala o demonstraci několika stovek lidí před hlavním velitelstvím armády v Kyjevě. Jednalo se o příbuzné ukrajinských vojáků, kteří bojují v jednom z měst na východě Ukrajiny a které měla armáda nechat na pospas proruským separatistům. Jejich příbuzní teď požadují rezignaci prezidenta Porošenka, stejně jako všech vedoucích představitelů takzvané „protiteroristické operace“ na východě země. „Porošenko, zahráváš si s ďáblem?“ objevilo se údajně na jednom z transparentů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…