Přiznejte, že je to cenzura, ozval se historik

03.03.2022 9:54 | Glosa

Po více než 30 letech se vrací cenzura, vrací se tlak na svobodu. Na Západě. Tak to vidí filosof, historik a etnolog Adam Votruba, který s nelibostí sleduje to, co dělá vláda Petra Fialy (ODS).

Přiznejte, že je to cenzura, ozval se historik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Vláda Petra Fialy rozhodla o zastavení činnosti osmi webů, které z pohledu Ministerstva vnitra šířilo ruské dezinformace.

Samotné Rusko agresi vůči Ukrajině popisuje jako speciální operaci, jejímž cílem má být údajně denacifikace Ukrajiny. Z Moskvy zaznívá, že ruská armáda útočí na vojenské objekty. Záběry ze sociálních sítích z Kyjeva, z Charkova a z dalších měst ale ukazují, že ruské rakety dopadají i na sídliště a za oběť ruským agresorům padají i ukrajinské děti.

Rozhodnutí české vlády přesto část české společnosti kritizuje a tvrdí, že musí být zachována svoboda slova. Podle teze slavného francouzského filosofa a spisovatele Voltaira, že sice nemusí souhlasit s názorem druhého člověka, ale vždy bude hájit možnost oponenta vyslovovat tyto názory.

V tomto duchu se vyjádřil i server Časopis Argument, resp. historik a filosof Adam Votruba, který má z to, že je třeba zastat se zakázaných webů.

„Celkem se uvažovalo o zablokování 22 stránek, ne všechny však byly o víkendu mimo provoz. Zablokování ušly ty, které nemají českou doménu (cz.sputniknews.com). K těm zrušeným patří aeronet.cz, Novarepublika.cz, Pravyprostor.cz, Protiproud.cz aj. ... Za povšimnutí stojí, že proruskost patrně nebyla jediným kritériem výběru. Například Pravý prostor ve většině článků odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu (mj. zde byl přetištěn v plném znění projev prezidenta Miloše Zemana). Do hledáčku se tento pravicový web dostal patrně spíše kvůli protimigračním, protiislámským a protievropským postojům,“ napsal Votruba.

„Provozovatelem dalšího zrušeného webu Nová republika je europoslanec za SPD Ivan David. Nabízí se otázka, jestli je zrovna dobrou vizitkou demokracie, když může být ze dne na den umlčeno médium spojené s opoziční stranou. Ivan David sice opakovaně prezentoval proruské názory, avšak o tom, že by skutečně vědomě šířil dezinformace, se právně doložené důkazy budou hledat těžko,“ pokračoval Votruba.

Nakonec zdůraznil, že když už se stát rozhodne stáhnout k cenzuře, měl by to otevřeně přiznat a důkladně odůvodnit. „Také stávající praxe, kdy o tom, co je dezinformační web, rozhodují neziskové organizace a poté jejich hodnocení přebírají veřejnoprávní média, politici i státní úřady, je nepřijatelná,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …