Pro Ukrajince je Česko symbolem úspěchu, říká ředitel Člověka v tísni

16.02.2015 19:16

Na Ukrajinu dnes z České republiky vyjel od začátku roku již druhý konvoj s humanitární pomocí a uvažuje se o třetím. Ředitel Člověka v tísni prozradil, že konvoj veze 40 tun, především potraviny. Je to už osmá válka, ve které Člověk v tísni pomáhá a jak ukrajinská vláda, tak separatisté nekladou průjezdu konvoje problémy. Pánek vysvětlil, v čem je tato válka specifická a co bude na Ukrajině trvat asi nejdéle.

Pro Ukrajince je Česko symbolem úspěchu, říká ředitel Člověka v tísni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Z České republiky dnes vyjel konvoj s humanitární pomocí pro Ukrajinu. Veze čtyřicet tun nákladu. Potraviny, zdravotnický materiál a podobně. Zboží dorazí do Kyjeva a pak už si ho jednotlivé neziskové organizace samy dopraví na východ země. Na místě působí i Člověk v tísni, který většinu pomoci nakupuje přímo tam.

Obě strany se nepokouší vyhlazovat civilisty, jak jsme to viděli jinde

"Je to levnější, rychlejší, nemusíme řešit celní bariéry a podporujeme tím i tamní ekonomiku," poznamenal Pánek s tím, že od začátku roku vyjel na Ukrajinu už druhý konvoj a uvažuje se o třetím. "Zatím nám nikdo neklade překážky, protože si obě bojující strany uvědomují, že je zima a zvláště v zimě je naše pomoc potřeba," podotkl ředitel.

Je to už osmá válka, ve které Člověk v tísni nabízí humanitární pomoc obyvatelstvu. Na Ukrajině má asi 60 pracovníků, kteří pochází z obou stran a musí se vyrovnávat s řadou věcí. "V místech, kde je válka, lidé často přemýšlí, jestli budou spát ve své posteli nebo půjdou do nepohodlného sklepa, kde je ale zase bezpečněji," prozradil Pánek s tím, že v místě bojů často zůstávají bydlet starší lidé, kteří si zkrátka nedokážou představit, že by odešli byť jen na západní Ukrajinu.

 Tento konflikt má prý výhodu v tom, že se bojující strany nepokouší vyhladit celé vesnice, jak se to dělo např. v 90. letech v bývalé Jugoslávii. Civilisté jsou oběťmi útoků, ale bojující strany primárně na ně neútočí.

Materiální pomoc není všechno

Podle Pánka by v tuto chvíli bylo dobré, kdyby obě strany stáhly alespoň těžké zbraně a lidé dostali možnost přežít konec zimy. "Pokud by příměří trvalo, tak teprve na jaře se začne rýsovat, co bude třeba dělat. Začátek bude velmi uplakaný, varoval Pánek, který ocenil, že se politici v Minsku pokusili právě o toto.

Materiální pomoc sama o sobě ale nestačí, zatímco rozbořené domy a zničené silnice se dříve či později podaří opravit, mnohem těžší to bude s lidskými dušemi. Bude trvat velmi dlouho, než se lidé aspoň trochu vyrovnají s hrůzami války.

A jak se na nás Ukrajinci dívají? "Česká republika je Ukrajinci vnímána jako příklad úspěchu, ptali se mě, jak jste to dokázali, že jste na tom za posledních dvacet pět let tak dobře," uazvřel své vystoupení Pánek.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…