Pro nás to neplatí. Úřady se snaží vymanit ze služebního zákona

26.02.2014 18:26

Téma služebního zákona, na který Česko čeká přes deset let, silně rezonuje v nové vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Politici už dali najevo, že by se mohl vztahovat nejen na ministerstva, ale i další úřady, jako např. Český statistický úřad. Nejen tato instituce se ale bojí, že kvůli tomu ztratí nezávislost a opustí ji odborníci. Pravicová opozice také bije na poplach.

Pro nás to neplatí. Úřady se snaží vymanit ze služebního zákona
Foto: Archiv
Popisek: ČSÚ - logo

„Místo odborného vzdělávání bych musela platit vzdělávání úřednické, což je v případě statistiků zbytečné," řekla iDnes.cz předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. Podle ní by úřad kvůli tomu přišel o prostředky, s jejichž pomocí má zvyšovat odbornou úroveň zaměstnanců.

Vyhověli Zemanovi a teď tápou, říká Benda na adresu koalice

Nový zákon počítá také s tím, že by přednost měli dostat lidé, kteří již mají zkušenosti ze státní správy. To ale do jisté míry omezuje lidi, kteří by mohli pomoci např. Českému statistickému úřadu, ale dosud se pohybovali v akademické či soukromé sféře. Bez praxe ve státní správě totiž zaměstnanec obsadí pozici čekatele s nižším platem.

Koalice zvažuje také omezení výše odměn, kterých by se úředníci mohli dočkat. Mělo by jít o odměny maximálně ve výši dvacet procent z ročního příjmu. Pravicové opozici se však nápad příliš nezamlouvá. Poslanec Jan Farský (TOP 09 a Starostové) se obává, že finanční ohodnocení úředníků nebude dostatečným lákadlem pro patřičně vzdělané a špičkové pracovníky. Náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht ale oponuje, že dvacet procent není malý bonus.

Marek Benda z ODS jde v kritice služebního zákona dokonce ještě dál. „Podmínka prezidenta byla splněna, teď se do toho vymýšlí nějaký věcný obsah," tvrdí.

Kolik to bude stát?

Nový služební zákon má navrch ještě jednu slabinu. Jeho autoři zatím nejsou přesně schopni vyčíslit, kolik to bude stát. Není totiž jasné, zda bude třeba přijímat nové úředníky a pokud ano, kolik jich bude. Zatím nelze vyloučit ani to, že stát vystačí jen s úředníky, kteří již pro něj pracují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…