Problém: Proti Benešové se ozval sever. Vážné zprávy

29.04.2019 7:07

Ústecká buňka hnutí ANO se rozzlobila kvůli nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Vadí jí její minulost v časech „Palerma“. Píše to server Seznam Zprávy. K výměně ve vedení resortu už se vyjádřil také právník Tomáš Tyl na svém facebookovém profilu.

Problém: Proti Benešové se ozval sever. Vážné zprávy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obhájkyně Marie Benešová

„V Ústeckém kraji není jmenování paní Benešové vnímáno pozitivně,“ sdělil ke střídání v čele resortu spravedlnosti krajský předseda a poslanec Jan Richter. Konkrétnější nebyl. Podle všeho však ústeckému ANO vadí to, že Benešová má blízké vazby na exhejtmanku Janu Vaňhovou, jež je jednou z obviněných v kauze ROP Severozápad.

Původní text ZDE

Zákonodárcům z hnutí ANO podle všeho také vadí, že s nimi nikdo z vedení nominaci Benešové na post ministryně nekonzultoval. „Neptal se na jejich názor. V klubu je kvůli tomu ponurá nálada,“ uvádí zdroj blízký ústecké buňce hnutí ANO. 

I přestože ústecká buňka takto vedení strany kritizuje, žádnou vážnější „rebelii“ podle všeho nechystá. 

„Jsem tak dnes ráno při čištění zubů přemýšlel, co vím o Marii Benešové. Pamatujete na kauzu justiční mafie? Jak Mařenka stoupla někomu na kuří voko? Za co teda ti milionoví protestanti budou zítra šílet? Dyk ta ženská jako jedna z mála pojmenovala, co se tady dělo a děje. Tak co chtějí? Justiční mafii? A Fajta? Přece i imbecil ví, že podepsat sám se sebou v postavení ředitele veřejné instituce smlouvu na 1,2 mega nejde. Tu smlouvu mu nepodstrčil Bureš. Nebo jo?“ zeptal se právník Tomáš Tyl.

Jmenování Marie Benešové na post ministryně spravedlnosti místo současného Jana Kněžínka (za ANO), jenž ve čtvrtek před Velikonocemi podal demisi, nedá totiž spát výzvě spolku Milion chvilek pro demokracii. Ten se rozhodl svolat na 29. dubna Pochod za nezávislost justice. 

„Nejsme slepí,“ rozčiluje se výzva, která vidí souvislost v návrhu obžaloby premiéra Andreje Babiše (ANO). „Ten prohlásil, že je to účelový komplot a nechal vyměnit ministra spravedlnosti, pod nějž spadají státní zástupci a soudci, kteří rozhodnou o premiérově vině či nevině. Tohle smrdí největším zásahem do justiční moci od listopadu 1989. Tady už nejde jen o Čapí hnízdo. Tady jde o přežití právního státu. My občané však nejsme slepí. Nechceme, aby se premiér vyhnul spravedlivému soudu a aby prezident tahal z pozadí za nitky v justici. Nechceme Benešovou ministryní spravedlnosti. Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem!“ píše se na facebookové stránce události.

Událost najdete ZDE.

Den před jmenováním Benešové ministryní tak zmíněný spolek organizuje demonstrace za nezávislost justice. Chce zburcovat lidi na náměstích po celé zemi. „Pochod v Praze začne v 17:30 na Hradčanském náměstí a vyvrcholí v 19:00 hodinovou demonstrací na Staroměstském náměstí,“ zve výzva.

Proč je podle něj Benešová nepřijatelná? „Jde o zcela zřejmou nominantku Miloše Zemana, který se snažil otevřeně ovlivňovat rozhodnutí některých soudců. Pokud by měl prezident ve vládě vlastní ministryni, došlo by k jasnému porušení principu dělby a rovnováhy státních mocí. Je to také otevřená spojenkyně premiéra Babiše. Nejenže tvrdí, že si v České republice lze objednat trestní stíhání (což nijak veřejně nedoložila), ale navíc zpochybňovala zákon snažící se zabránit nepřípustnému střetu zájmů premiéra Babiše. Benešová by nově získala pod kontrolu ty nejzásadnější kauzy. A to nejen Čapí hnízdo, ale také kauzy, které se nelíbí Hradu. Například vyšetřování údajných manipulací zakázek v Lánech,“ píše důvody výzva a zmiňuje také případné odvolání nejvyššího státního zástupce.  

„Ovlivňovat justici ve prospěch zájmů Hradu či premiéra může však i mnoha jinými způsoby (například předkládáním kandidátů na posty soudců). Probíhá snaha o účelové ovládnutí ministerstva spravedlnosti kandidátkou, která může kdykoliv prosazovat vliv Hradu a premiéra, což ostatně činila i v minulosti (například návrhem změny trestního zákona o právní odpovědnosti firem). To by znamenalo zásadní poškození nezávislosti justice, které by se mohlo stát v případě personálních zemětřesení v soustavě státního zastupitelství, popřípadě jmenováním ‚těch správných soudců‘ fatálním,“ dodává výzva.

„Proti náhlé výměně Kněžínka za Benešovou se ozvala i Soudcovská unie, podle níž tato změna ‚zakládá pochybnosti, zda je v České republice dodržován princip rovnováhy státní moci a zda nedochází k porušování principů právního státu‘. Nejsme slepí,“ zakončila výzva.

Proti Marii Benešové se postavilo také hnutí Starostové a nezávislí ve své Velikonoční výzvě. „Ať už je důvod návratu Marie Benešové do křesla ministryně spravedlnosti jakýkoliv, není to dobrá zpráva. Prezident Zeman získal další figuru na své mocenské šachovnici, a její volba je pak definitivním potvrzením Babišovy slabosti prezidenta odmítnout – potřebují se navzájem a jsou schopni pro to udělat mnohé, včetně rozkolísání justice,“ uvádí ve Velikonoční výzvě hnutí STAN.

„Tato mocenská změna přichází ve chvíli, kdy policie uzavřela vyšetřování kauzy Čapího hnízda a navrhla Babiše obžalovat. Případ je teď v rukou státních zástupců, kteří spadají právě pod ministra spravedlnosti. Je přitom velmi pravděpodobné, že dosazení Benešové a návrh na obžalobu spolu souvisí, protože jako nová ministryně spravedlnosti může průběh obžaloby ovlivnit. A právě v tuto chvíli stane v čele justice žena, jejíž politická minulost je velmi barvitá a komplikovaná. Ať už jde o účast v Rusnokově (rozuměj Zemanově) vládě, nevydání Andreje Babiše při hlasování ve Sněmovně či její vlastní velmi nepěkný rozchod s ČSSD,“ zmiňuje STAN s tím, že prezident s premiérem rozehráli nebezpečnou partii, jež je pro českou veřejnost obtížně pochopitelná, ale jež může skončit prohrou každého z nás. 

„Moc zákonodárná, výkonná i soudní mají fungovat nezávisle, jakmile však jedna začne nepřípustně ovlivňovat druhou, jde o porušení rovnováhy v demokracii, a to už se týká nás všech. Obracet se v tuto chvíli na Andreje Babiše nemá smysl. Současný stav věcí mu totiž maximálně vyhovuje,“ dodává STAN a obrací se na ČSSD, jež je součástí Babišovy vlády a jež podle hnutí může s dosazením Marie Benešové na post ministryně spravedlnosti něco dělat. 

„Nedopusťte to, nebo odejděte z vlády. Dejte najevo, že i vy rozumíte tomu, že její příchod je špatná cesta. Ona sama kdysi sociální demokraty odvrhla slovy, že chce pracovat jen se slušnými lidmi. Obracíme se nejen na předsedu ČSSD a místopředsedu vlády Jana Hamáčka, ale stejně tak na celé vedení sociální demokracie. Obracíme se na každého sociálního demokrata, který vnímá změnu na ministerstvu spravedlnosti stejně neblaze jako my. Odpovězte si na jednoduché otázky: můžeme si být po jmenování Benešové do čela resortu spravedlnosti jisti, že případ bude posouzen nestranně? A pokud státní zástupce AB obžaluje, může zůstat ČSSD ve vládě, kterou vede obžalovaný premiér? Dejte najevo své obavy, řekněte svému vedení, že se vám nelíbí Babiš ve službách Hradu. A dejte velmi důrazně najevo, že si nepřejete, aby se na tom ČSSD jakkoli podílela,“ uzavřelo předsednictvo hnutí STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…