Problém s důchody přetrvává. Sešlo se šest věcí, vysvětluje Jurečka

22.09.2023 9:20

Navzdory slibům pětikoalice se situace s vyplácením důchodů nelepší a mnozí senioři jsou nuceni žít z úspor. Ti, kteří našetřeno nemají, si podle ministerstva mají požádat o sociální dávky. Jejich výplata ale celou situaci ještě výrazně prodraží. Do toho se z některých seniorů stávají díky nečinnosti státu dlužníci, protože třeba pojišťovny svoje nároky na odvody vyžadují i po těch, kteří důchody nedostávají a mají na ně právo.

Problém s důchody přetrvává. Sešlo se šest věcí, vysvětluje Jurečka
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Domovy důchodců bývají často zcela zaplněné, a tak bývá někdy problém do nich umístit už vyléčeného seniora z Léčebny pro dlouhodobě nemocné

Zhruba před půl rokem se domáhali senioři svých peněz, které jim stát dlužil kvůli nevyplácení důchodů. Mnohé z nich to uvrhlo do dluhové pasti, dalším nezbývalo než žít ze svých pracně nastřádaných úspor.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) tehdy prý nestíhala vyřizovat žádosti o důchody.

„Lidé na ně v některých případech čekají až několik měsíců. Podle úřadu je žadatelů tolik, že jsou kapacity úřadu přetížené,“ napsal tehdy o nelehké situaci důchodců server SeznamZprávy.cz.

Na situaci musel tehdy reagovat i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU ČSL), který se za prodlení omluvil.

„V řádu několika příštích týdnů bychom se měli dostat zpátky do zákonných lhůt. Ta situace je daná tím, co se tady stalo během loňského roku opravdu poprvé. To znamená dvě mimořádné valorizace důchodů, k tomu navíc velký nárůst žádostí o předčasné důchody a od ledna ještě výchovné,“ řekl a odkázal seniory na infolinku.

„Jednoznačně říkám, že pokud lidé jsou v situaci, kdy potřebují výplatu důchodů a zatím to nebylo učiněno a nemají ani výměru a předpoklad výplaty, ať se obrací na správu sociálního zabezpečení, případně na infolinku,“ uvedl tehdy.

Server Novinky.cz koncem května letošního roku dokonce napsal, že dvacet dva tisíc lidí na svoje důchody čeká od podání své žádosti už více než tři měsíce. Tedy déle, než je zákonná lhůta, do níž měl úřad rozhodnout.

„Tyto lidi přitom urgují pojišťovny kvůli zaplacení zdravotního pojištění,“ připomněl server situaci, že přesto, že za finanční problémy mnoha seniorů může stát, následky neplacení povinných úhrad si nese každý senior sám a třeba pojišťovny po nich svoje peníze požadují tak, jako kdyby byly důchody těmto lidem vypláceny.

I tentokrát měl ministr Jurečka vysvětlení.

„Sešlo se totiž šest věcí. Od loňska došlo ke dvěma řádným valorizacím důchodů, dvěma mimořádným valorizacím a do toho přibyly předčasné odchody do důchodů a výchovné,“ řekl pro zmíněný server s tím, že ho štve, že jeho úředníci nebyli schopni vyplatit důchody včas.

„V řádu týdnů se ale dostaneme k tomu, abychom je zase mohli vyplácet v zákonných lhůtách,“ dodal tehdy ještě Jurečka.

Jeho slova se ale s odstupem doby ukázala jako zavádějící, protože se ukázalo, že včasné výplaty svých penzí se důchodci nedočkali ani v řádu měsíců.

Důkazem budiž článek, který dnes zveřejnil server iDnes.cz a ve kterém se téma nevyplacených penzí opět řeší.

„Úřady nestíhají, noví důchodci musejí žít z úspor či žádat o sociální dávky,“ píše se v textu článku a na příkladu jednoho seniora je velmi dobře vidět, do jaké nezáviděníhodné situace dostává svojí nečinností Ministerstvo práce a sociálních věcí celou řadu důchodců.

Jiří Pergner, kterého si server iDnes zvolil jako příklad, šel před rokem požádat už dopředu o výplatu důchodu. Do penze pak odešel v řádném termínu v dubnu letošního roku, kdy mu bylo 64 let. Počítal s tím, že od května mu důchod bude chodit na účet.

Jenže to se nestalo.

„Dodnes nedostal ani korunu. Stejně jako tisíce dalších důchodců, kteří marně čekají na svou první výplatu,“ píše iDnes.cz s tím, že i další senioři si stěžují, že Česká správa sociálního zabezpečení s nimi nekomunikuje, nedodržuje zákonem stanovené termíny a jim nezbývá než žít z úspor.

„Stát mi dluží zhruba 120 tisíc korun. Nemít úspory, nevím, z čeho bych žil,“ popisuje Jiří Pergner.

Dodejme, že pro ty seniory, kteří tolik našetřeno nemají, má podle iDnes.cz Ministerstvo práce a sociálních věcí jednoduchý vzkaz, který ale jeho nečinnost v důsledku velmi prodraží:

„Až bude nejhůře, požádejte o sociální dávky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 22.09.2023 9:54:51
Do deseti let můžeme patřit mezi nejvyspělejší země a Česká republika bude za deset let centrem vzdělanosti a nových myšlenek řekl Fiala! A přitom nejsou schopný poslat včas lidem jejich důchody!

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…