Proboha: „Mengele! Ukrajina.“ Putinův muž úplně ujel

21.03.2022 12:15

Probíhající válka na Ukrajině, kterou 24. února rozpoutalo Rusko, přináší místy až neuvěřitelná veřejná sdělení ruských představitelů. O jedno takové se postaral Dmitrij Rogozin, šéf státní kosmické agentury Roskosmos. Podle něho se na Ukrajině měly vyvíjet biologické zbraně namířené na reprodukční systém ruských žen. I samotná ruská média tyto výroky přináší s dovětkem, že jde o tvrzení bez jakýchkoli důkazů.

Proboha: „Mengele! Ukrajina.“ Putinův muž úplně ujel
Foto: Radim Panenka
Popisek: Obrázky ze státní návštěvy Miloše Zemana v Rusku

Ruský politik Dmitrij Rogozin je dlouhodobě znám tím, že různé situace komentuje dosti originálně a přináší šokující, avšak ničím nepodložená tvrzení. Nyní tvrdí, že Ukrajinci ve speciálních laboratořích vyráběli biologické zbraně, jejichž terčem se měly stát ruské ženy a postupný zánik ruského národa. 

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

„Tato zbraň působí jak na reprodukční funkci žen určité národnosti, tak na imunitní systém konkrétní etnické skupiny obecně, způsobuje alergie, nesnášenlivost tradiční stravy a náchylnost k nemocem, což vede k oslabení imunity národa a jeho zániku i bez války,“ uvedl Rogozin s tím, že vývoj těchto látek vedli Ukrajinci ve spolupráci s americkým Pentagonem. 

Zašel však ještě dál. „Předpokládám, že důkazy získané našimi vojenskými biology v amerických laboratořích (nebo ukrajinských laboratořích financovaných a řízených USA, což je totéž) potvrdí naše údaje, že Spojené státy se souhlasem nebo přímou podporou kyjevských úřadů vyvíjejí etnickou zbraň ke genocidě ruského národa. Doufám, že američtí a ukronacističtí bioinženýři, napodobující nechvalně známého doktora Mengeleho, nedokážou zničit všechny stopy svých zločinů,“ cituje Rogozinovo vyjádření na Telegramu deník Kommersant. Deník připomíná i vyjádření ukrajinského prezidenta Zelenského, která už nedávno prohlásil, že na Ukrajině žádné chemické zbraně ani jiné zbraně hromadného ničení vyráběny nebyly. 

Dmitrij Rogozin v letech 2011–2018 působil jako vicepremiér ruské vlády pro obranu a vesmírný průmysl, poté byl jmenován generálním ředitelem státní agentury Roskosmos, kde působí doteď. Do západních médií pronikl v roce 2014 s jiným šokujícím výrokem. Poté, co byl po anexi Krymu přidán ze strany USA a EU na sankční seznam ruských občanů, kterým není možné vydat vízum, reagoval výrokem, že „tanky nepotřebují víza“.

Text deníku Kommersant v originále ZDE
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…