Proboha, on si to snad psal sám. Miroslava Němcová popsala, co cítila při Babišově projevu

24.03.2016 20:34

Někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v komentáři pro Reflex.cz zhodnotila hodinu a půl trvající sněmovní projev majitele Agrofertu a ministra financí Andreje Babiše (ANO) k Čapímu hnízdu. Dáma poukazuje na to, že tato firma představuje jeden z nejmenších problémů současného ministra financí. Má jich tolik, že se všechny už nevešly do pověstné skříně s kostlivci a Čapí hnízdo prostě vypadlo.

Proboha, on si to snad psal sám. Miroslava Němcová popsala, co cítila při Babišově projevu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Ministr financí České republiky má problém. Vlastně, má jich mnoho. Uveďme ty hlavní: tajemné počátky Agrofertu spojené s neprůhlednou firmou O. F. I. údajných spolužáků ze Švýcarska, privatizace Unipetrolu s pomocí Miloše Zemana a Stanislava Grosse, vylobbovaná biopaliva za podpory šéfa Agrární komory Jana Veleby a Radmily Kleslové, podezření ze sponzorování Smeru Roberta Fica a s tím související odpuštění 1,5 miliardy korun Babišově firmě Duslo Šaľa na daních, vztahy s pány Mrázkem, Pitrem, Rittigem…,“ rozepsala se Němcová.

Andrej Babiš si platí odborníky, kteří mu radí, jak má vystupovat a co má říkat, aby si udržel pověst rytíře bez bázně a hany, který bojuje proti zdejšímu „bordelu“. Ačkoli už to bude brzy tři roky, co byl zvolen do sněmovny, uchovává si image politika, který v tom ještě neumí chodit a všichni mu házejí klacky pod nohy. A on to přitom myslí tak dobře.

Jenže se sněmovním projevem k Čapímu hnízdu to bylo trochu jinak. Mnozí sněmovní pamětníci si při slovech vicepremiéra vzpomněli na slova někdejšího předsedy vlády Stanislava Grosse, který poslancům před lety tvrdil, že s jeho bytem je vše tak čisté a průhledné, že už to čistší být nemůže. A to přitom šlo „jen“ o milion korun. V případě Andrej Babiše šlo o milionů takřka padesát. Šéf hnutí ANO neváhal a do celé kauzy zapojil své děti.

„Pan ministr jim dal 400 milionů, aby si postavili farmu. Ale těch dalších padesát už nepřihodil, namočil své děti do nebezpečných machinací s eurodotacemi a nakonec, po uplynutí zákonné doby pěti let, jim tu farmu zase vzal. Třeskuté tajemství o anonymních vlastnících jsme se dozvěděli na závěr samoproudu ministrových úvah o tom, kdo všechno za globálním spiknutím proti němu stojí: politici ODS a TOP 09, všichni novináři s výjimkou lidí z mediální divize Agrofertu, nedávní podporovatelé z protikorupčních skupin, nedávní přátelé z podnikatelské vrstvy, europoslanci a Brusel obecně. Došlo i na koaliční partnery,“ připomíná čtenářům slova z Babišova projevu Němcová.

Celý komentář naleznete zde.

Sociální demokraté podle názoru političky kapitulovali. Premiér Sobotka dal jasně najevo, že kauzu Čapího hnízda nebude řešit. Alespoň do chvíle, než rozhodne evropský úřad pro vyšetřování podvodů OLAF. Němcovou tato taktika překvapila.

Je proto zvědavá, jak se socialisté postaví k zákonu o střetu zájmů, kterým se tolik zaklínají poslanci ČSSD. Pravděpodobně to skončí tak, že komunisté Babiše podrží, socialisté vycouvají a zákon neprojde. Lídři koalice si uchovají tvář a pojede se dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…