Proč iráčtí křesťané prchají z Česka? Může za tím být i toto

16.04.2016 8:27

Jedním z důvodů, proč řada iráckých křesťanů, která měla v Česku získat azyl, nakonec raději míří do Německa, může být i to, že v Iráku dostali o životě v Česku jen málo praktických informací. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Proč iráčtí křesťané prchají z Česka? Může za tím být i toto
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Již druhá skupina křesťanských uprchlíků z Iráku, které do Česka pod patronací vlády dopravil Nadační fond Generace 21, se pokusila začít nový život. Ovšem ne u nás, ale v Německu. A ani jedna z nich nebyla úspěšná. Zatímco první skupina ještě včera čekala na vydání zpět do Česka, druhou ještě na českém území zadrželi policisté.

Utěšili jsme je slovy Bible

Na skutečný život u nás nebylo 89 Iráčanů, kteří do Česka v rámci přesidlovacího programu přijeli, nijak připraveno. Místo praktických informací a pomoci odborníků na práci s migranty, se jim před odjezdem z jejich vlasti dostalo často jen slov útěchy a křesťanského nadšení.

Svědčí o tom zápisky na blogu Salmana Hassana, aktivisty původem z Iráku, který jménem nadace sestavoval seznam adeptů na přesídlení. A osobně s nimi jednal v iráckém Arbílu. „Opakovaně se nás tázali, jaká budoucnost je čeká a jakým obtížím mohou čelit (jazyk, způsob života apod.). Utěšili jsme je slovy Bible, tak jako to děláme vždy,“ zapsal si Hassan letos v prvním únorovém týdnu.

Do odletu v pořadí třetí skupiny Iráčanů do českého exilu přitom zbývaly jen dva týdny.

Opakující se dotazy na život v Česku potvrzuje i Jan Talafant, koordinátor projektu nadace Generace 21, který s Hassanem působil přímo v Arbílu. „O praktických stránkách pobytu v Česku jsme mluvili. Kromě toho dostali lidé zařazení do programu také vysvětlující brožuru,“ řekl LN Talafant.

O praktických stránkách života v ČR se nic nedozvěděli

Arabsky psaná soupiska, na níž se podílelo také Ministerstvo vnitra, obsahovala sedm bodů, které je nutné splnit – včetně povinné lékařské prohlídky a odevzdání otisků prstů. Druhé sedmero pak popisovalo práva azylantů v Česku, k nimž patří lékařská péče zdarma nebo možnost ucházet se o trvalý pobyt či občanství.

Jenže ani jedna skupina rad se nevěnovala praktickým stránkám života v Česku, které si Iráčané vybrali za své nové útočiště.

Ke zmatení přesídlenců přispěla ještě jedna věc – otevřená mediální válka mezi Hassanem a nadací. Generace 21 naznačila, že kontakty do Německa zprostředkoval přesídlencům bez vědomí nadace právě Hassan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…