Proč je lynčujete? Policejní odbory si k nahánění policistů řekly své

12.10.2022 22:33

„Zcela za čarou.“ Nezávislý odborový svaz Policie ČR kritizuje médium veřejné služby Českou televizi za neobjektivní zpravodajství, tentokrát v režii Reportérů ČT, kteří dál rozmazávají borovanský incident z léta během Babišova mítinku, i přesto, že Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) oznámila ukončení šetření zákroku policistů s tím, že byl v dané situaci oprávněný.

Proč je lynčujete? Policejní odbory si k nahánění policistů řekly své
Foto: Repro ČT24
Popisek: Policista, který zasahoval proti školákovi v Borovanech, je vyslýchán Reportéry ČT

Hned na úvod reportáže Marek Wollner uvedl, že jim GIBS sdělila, že zákrok byl v pořádku. Nicméně připomenul, že na matku patnáctiletého žáka s poruchou autistického spektra podal někdo trestní oznámení. „Ten tlak tady prostě je, je to cílený, zlý útok, je to pomsta,“ řekla reportérům prošetřovaná matka a dodala, že jsou se synem „za poponesení reproduktoru“ šikanovaní.

Samotný incident pak byl popsán, že chlapec při Babišově projevu „sebral reproduktor a kousek ho poponesl a vrátil. Vzápětí na patnáctiletého chlapce zaklekli tři policisté v civilu. Následně ho zadrželi a bez matky ho odvezli na policejní stanici, i přesto, že jim sdělila, že Jakub je autista“.

Reportérům ČT vyjádření GIBS nestačilo a tak se vydali za postiženým chlapcem a jeho matkou i za zasahujícími policisty. Chlapec a matka však byli o poznání sdílnější než policisté, kteří reportéry odkázali na tiskovou mluvčí.

Předsednictvo Nezávislého odborovému svazu Policie ČR (NOS PČR) vydalo k reportáži Reportérů ČT vyjádření; nelíbí se mu, že tím nadále pokračuje „mediální lynč“ policistů, kteří se podle výsledku šetření GIBS ničeho nedopustili. Naznačilo, že takové chování bude mít zřejmě dohru.

„Přesto, že je již potvrzeno, že se policisté ničeho nedopustili a jen konali povinnosti uložené jim zákonem, ‚mediální lynč‘, jak to nazval šéf GIBS v médiích, nadále pokračuje. Tentokrát zcela nečekaně ze strany České televize, od které bychom očekávali vyrovnané zpravodajství, a ne to, co zaznělo včera v pořadu Reportéři ČT. Způsob, jakým pak byli naháněni policisté v místech svého bydliště, považujeme zcela za čarou a na předsednictvu projednáme následnou reakci svazu,“ dodalo k aktivitám Reportérů ČT předsednictvo NOS PČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…