Proč policie prověřuje ČEZ: Vyplatil 349 milionů

18.03.2014 7:51

Společnost ČEZ vyplatila v mimosoudním vyrovnání asi 350 milionů korun vytěsněným minoritním vlastníkům bývalé Severomoravské energetiky a značnou část z těchto peněz nyní na účtech zmrazila protikorupční policie. Ta totiž prověřuje, zda při vyplácení peněz neporušilo vedení společnosti ČEZ zásady dobrého hospodaření. Minoritní akcionáři totiž požadovali zhruba 20 milionů, ale ČEZ nakonec zaplatil 349 milionů. Podle zjištění Lidových novin značná část peněz z vyšetřované transakce skončila u firmy slovenského miliardáře Krůpy.

Proč policie prověřuje ČEZ: Vyplatil 349 milionů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Finanční analytický útvar Ministerstva financí podle LN celý případ zmapoval. Minoritní akcionáři se prý roky s ČEZem soudili asi o 20 milionů. Konkrétním akcionářům se ozvala společnost Associated Energy, která nabídla, že se za minoritní akcionáře dohodne a sumu navýší. To se podařilo a ČEZ nakonec souhlasil s částkou 349 milionů, kterou přeposlal na účty akcionářů a společností, jež akcie vlastnily. Velký pohyb finančních prostředků zaznamenala centrální banka a upozornila Finanční analytický útvar Ministerstva financí. Šedesát milionů putovalo k bývalým akcionářům. Dalších 166 dorazilo podle zjištění LN na účet společnosti Arca Capital Global Equity, která patří do impéria slovenského miliardáře Pavola Krůpy.

Pro LN Krůpa vysvětlil, jak se tyto peníze dostaly až k němu. „Část nároků jsme vykoupili, protože jednání s ČEZem byla několikrát přerušena a oni se snažili své pohledávky postoupit,“ uvedl miliardář.

Pavol Krůpa prý tvrdí, že konkrétně účty jeho Arca Capital Global Equity obstaveny nejsou. „Je možné, že jsou zmraženy účty Associated Energy jako prostředníka transakce,“ připustil.

Proč ČEZ nejednal přímo s akcionáři a volil raději prostředníka, vysvětlil podle LN mluvčí ČEZ Jan Pavlů. „Associated Energy byla schopná zkonsolidovat nároky všech žalobců a zaručit ukončení sporů po narovnání.“

ČEZ se však brání podezření, že šlo o vyvádění peněz z ČEZ a vysvětluje, že kdyby došlo na soud, musel by prý vyplatit skoro miliardu. Jak informují LN, o doplacení by si totiž mohli požádat i ti, kteří původně do sporu o výši ceny akcií nevstoupili. Pokud by totiž ve věci rozhodl soud a malí akcionáři by vyhráli, vznikl by nárok také pro EDF, která v té době držela 94 procent z celého minoritního podílu v SME. ČEZ by tak francouzské firmě musel vyplatit zhruba 700 milionů korun, které dohodou prý zachránil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…