Proč pořád útočíte na nejslabší? Nechápu... Dostálová se v ČT trefovala do Bartoše

26.03.2023 16:45 | On-line

V první hodině Otázek Václava Moravce spolu debatovali ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a bývalá ministryně pro místní rozvoj za ANO Klára Dostálová. Shodli se na tom, že povinné datové schránky pro živnostníky jsou v pořádku. Lidé by si podle nich měli zvyknout se státem komunikovat v digitální podobě. V jiných tématech nenechávala Dostálová na Bartošovi nit suchou. „Proč furt útočíte na ty nejslabší? Já to nechápu,“ ptala se Bartoše.

Proč pořád útočíte na nejslabší? Nechápu... Dostálová se v ČT trefovala do Bartoše
Foto: Screen ČT24
Popisek: Hosty Otázek Václava Moravce byli Ivan Bartoš (Piráti) a Klára Dostálová (ANO)

Ministr a exministryně debatovali o povinných datových schránkách pro živnostníky. Shodli se na tom, že letošek by měl být z hlediska datových schránek a podání elektronického datového přiznání elektronicky brán vstřícně k lidem. Bartoš však dával najevo, že není nakloněn nějakému generálnímu pardonu.

Podle Ivana Bartoše je možné ve vládě debatovat také o nějakém pardonu pro živnostníky, kteří musejí podávat daňové přiznání přes datové schránky.

Dostálová tady dala Bartošovi za pravdu.

„Dejme tento rok jako přechodný,“ ozvala se exministryně. „Já bych tento rok brala jako výukový. Ne že to přijmeme v papírové podobě. Pojďme to pojmout jako výukový rok,“ žádala ve studiu veřejnoprávní televize.

„Tady je potřeba hovořit o objektivních důvodech, proč to někdo nemohl podat elektronicky, i když se snažil. Tady já nechci hovořit o generálním pardonu, protože to si pak i ti lidé, kteří by to zvládli podat elektronicky, řekli, tak já nemusím,“ upozorňoval Bartoš.

V obecné rovině povinnost používání datových schránek pro OSVČ obhajoval. „Ony i ty datovky mají výrazný spořivý efekt na výdajích státu,“ upozorňoval Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Pokud se konečně podaří uvést v život i jednotné inkasní místo, tedy místo, kde lidé budou moct zaplatit jak daně, tak sociální pojištění, tak zdravotní pojištění, podle ministra to přinese úsporu až pět miliard.

Dostálová upozornila, že bude důležité čerpat i evropské dotace. „Pan ministr financí nevyčerpal 54 miliard. Toto nejsou drobné,“ zlobila se Dostálová.

Bartoš kontroval, že za časů Fialovy vlády nedošlo ke zhoršení čerpání evropských dotací. „Já si myslím, že to zvládneme, to překlenovací období, kdy staré zúčtovací období končí a nové začíná, je vždycky těžké,“ nechal se slyšet Bartoš.

Ale zatímco na zavedení povinných datových schránek se Dostálová a Bartoš shodli. V jiných tématech nenechávala Dostálová na Bartošovi nit suchou.

Vládě mimo jiné vyčetla, že nedělá dost. Bartoš se bránil, že developeři budou ochotní postavit jen takové byty a v takovém počtu, aby je také výhodně prodali. Proto je podle Bartoše třeba spolupracovat s obcemi na stabilizaci obecních bytových fondů. Přislíbil, že se do roku 2025 podaří navýšit bytový fond o deset tisíc bytů do roku 2025.

Podle Dostálové je to nereálná vize. Zvlášť pokud koalice zvýší zdanění nemovitostí, na třípokojový byt v Praze to podle ní bude znamenat další finanční náklad v podobě osmi tisíc.

„Není těch zásahů už na občany trochu moc? Nepřeháníte to? Proč neřešíte evropské fondy? Proč neřešíte daně z hazardu? Proč neřešíte rušení nepotřebných ministerstev, která nedělají vůbec nic? Proč nezrušíte agendy na ministerstvech, které jsou duplicitní? Proč furt útočíte na ty nejslabší? Já to nechápu,“ rozohnila se Dostálová.

Bartoš se bránil, že daň z nemovitosti vybírají obce a doteď tuto daň nijak nezvýšily vyšším koeficientem.

Nakonec zdůraznil, že osm let vládl kabinet ANO a ČSSD a mohl řešit všechny ty věci, o kterých už se v pořadu mluvilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Profesionální kecalnesmyslů Bartoš je na ránu. Nejde to poslouchat, natož se na kedlubnáče dívat., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepravda vítězí , 26.03.2023 18:46:51

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…