Proč se Babišova kauza vyšetřovala tak dlouho? Lidové noviny nabízejí vysvětlení

12.08.2017 12:11

O dotacích pro firmu Andreje Babiše Čapí hnízdo se píše už déle než rok. Šlo o podvod, pokud firma Čapí hnízdo vznikla poté, co se vyčlenila z holdingu Agrofert, zažádala o evropskou dotaci pro malé a střední podniky, na kterou by obří Agrofert nikdy nedosáhl? A pokud je to podvod, kdo přesně ho spáchal? To jsou otázky, které řeší čeští vyšetřovatelé. Už přes rok. Proč to trvá tak dlouho?

Proč se Babišova kauza vyšetřovala tak dlouho? Lidové noviny nabízejí vysvětlení
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Za dobré vysvědčení dostali žáci zmrzlinu od Andreje Babiše

Sobotní Lidové noviny připomínají, že vyšetřování kauzy Čapí hnízdo trvá už přes rok. Už v roce 2015 bylo sepsáno anonymní oznámení, které upozornilo na možný dotační podvod v kauze firmy Čapí hnízdo.

Šlo o firmu s anonymními akciemi, která zažádala o evropskou dotací na vybudování relaxačního komplexu, a když tuto dotaci vyčerpala, stala se po uplynutí stanovené doby součástí Agrofertu Andreje Babiše. Agrofert by při své velikosti na dotaci pro malé a střední podniky nikdy nedosáhl. Mezi lety 2008 až 2013 Babiš říkával, že Čapí hnízdo je jeho skvělý nápad, aby posléze toto tvrzení vyvracel a dušoval se, že s Čapím hnízdem nemá nic společného. Až v roce 2016 přiznal, že za anonymními akcionáři společnosti se skrývala jeho rodina, nikoli on sám.

O celý případ se zajímala nejen česká policie, ale také Evropský úřad pro boj proti podvodům známý pod zkratkou OLAF. Pokud tento úřad dospěje k závěru, že v tom či onom případě byla evropská dotace zneužita, může doporučit, aby byla do společného evropského rozpočtu vrácena buď alespoň část dotace nebo rovnou dotace celá. Závěry OLAFu mají ale jen doporučující charakter a záleží na jednotlivých národních orgánech, jak se k těmto doporučením postaví.

OLAF zatím své vyšetřování neuzavřel a podle Lidových novin česká policie možná čekala, až to vyšetřování skončí, aby měla v ruce podpůrné argumenty pro vyšetřování. „Kdyby agentura navrhla stoprocentní vrácení peněz, pro policii by to byl podpůrný argument, že se kolem Čapího hnízda odehrálo něco nezákonného. Ostatně kvůli tomu si nechali čeští vyšetřovatelé prodlužovat lhůtu na dokončení případu – čekali na Brusel,“ píše deník.

Jenže nakonec vyšetřovatelé asi usoudili, že už déle čekat nebudou a požádali Poslaneckou sněmovnu o vydání budovatele Agrofertu k trestnímu stíhání.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…