Proč snášíme koronavirus lépe než Západ? Vědci našli souvislost s povinným očkováním

04.04.2020 8:19

Ukazuje se, že země, kde je stále zavedeno či donedávna bylo povinné očkování proti tuberkulóze, mají daleko menší počet infikovaných koronavirem a stejně tak i menší počet lidí, kteří nemoci podlehli. Lékaři nyní zkoumají, zda tyto věci spolu úzce souvisejí. Informují Lidovky.cz.

Proč snášíme koronavirus lépe než Západ? Vědci našli souvislost s povinným očkováním
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

S plošným očkováním proti tuberkulóze přestala většina vyspělých států. Některé dřív, jiné později. Česko univerzálně proti TBC neočkuje teprve od listopadu 2010.

Nejnovější hypotéza ukazuje, že ty země, které k tomu dospěly mezi posledními, by nyní mohly mít výhodu v boji proti nemoci covid-19. Podle vědců má tzv. BCG vakcína jeden vedlejší pozitivní efekt, a sice, že celkově posílí imunitní systém, je tedy až o třicet procent výkonnější proti infekcím jakýmkoli patogenem. Tedy i proti virům.

Prezidentka Bulharské společnosti pro dlouhodobou péči a paliativní medicínu Lubima Despotová zmiňuje i mapu zemí, kde se plošně očkovalo proti tuberkulóze; ta kopíruje mapu států s mírnějším průběhem současné pandemie. Příkladem může být Německo, kde je velký rozdíl mezi západem a bývalou Německou demokratickou republikou. Na východě patřila BCG vakcína k povinnému očkování, koronavirem je přitom zasažen třikrát méně.

„BCG vakcína se například stále využívá i k léčbě protinádorové, konkrétně při léčbě rakoviny močového měchýře. Laicky řečeno, aktivizuje nejen důstojníky imunitní reakce, nýbrž i běžné vojáky, takže z pohledu obecného zvýšení imunitní odezvy na virové infekce by to fungovat mohlo,“ vysvětlila.

Klinický výzkum chtějí provést v několika zemích. V nejbližší době by s ním mělo začít Nizozemsko. Tisícovka zdravotníků z osmi nemocnic dostane BCG vakcínu či placebo. Teprve pak se uvidí, nakolik je to účinné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…