Procento lidí ohrožených chudobou je v Česku nejnižší z EU

18.02.2012 8:48

Česko má v EU nejnižší podíl lidí, které ohrožuje chudoba. Přesto hrozí každému jedenáctému Čechovi a Češce. Šest procent obyvatel pak žije v domácnosti, kde někdo nemá práci.

Procento lidí ohrožených chudobou je v Česku nejnižší z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

"ČR patří v této oblasti mezi státy EU s nejlepšími výsledky. Míra ohrožení chudobou nebo sociálním vyloučením v ČR v roce 2010 dosahovala lepších hodnot než ve všech starých členských státech," uvedla mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová.

Krize stav zhoršila

Unie si předloni stanovila, že by do deseti let chtěla z ohrožení chudobou či odsunem na okraj společnosti dostat 20 milionů lidí. Rozhodla se sledovat podíl těch, co mají nízké příjmy, jsou bez majetku a v nedostatku a žijí v domácnostech, které postihla nezaměstnanost.

Podle výsledků z roku 2010 hrozila chudoba či odsun na okraj společnosti 115,5 milionu obyvatel EU, tedy skoro čtvrtině. Chudoba kvůli nízkým příjmům ohrožovala 16 procent lidí. Materiálním nedostatkem trpělo osm procent populace. Desetina osob žila v domácnosti, kde někdo neměl práci. Česko je pod průměrem sedmadvacítky.

Chudoba a sociální vyloučení viselo nad 14 procenty obyvatel. Devět procent lidí spadlo na hranici chudoby. Krize tak stav zhoršila. Před ní to bylo osm procent osob. V nedostatku žilo ale už šest procent lidí. Stejný podíl Čechů a Češek bydlel v domácnosti "s velmi nízkou pracovní intenzitou".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…