Procházková o demonstracích v Rusku: Moskevská duma je méně významná než vedení Prahy

05.08.2019 19:56

V Moskvě demonstrovaly stovky lidí za právo opozičních politiků zúčastnit se nadcházejících komunálních voleb. Videa kolující po sociálních sítích ukazují, že policie proti demonstrantům tvrdě zasáhla. Expertka na Rusko, novinářka Petra Procházková, v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu popsala, co se může v Rusku stát dál.

Procházková o demonstracích v Rusku: Moskevská duma je méně významná než vedení Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Procházková

„To, co se teď v Moskvě děje, je poměrně zásadní, ale zase bych to úplně nepřeceňovala,“ upozornila novinářka s poukazem na skutečnost, že režim ruského prezidenta Vladimira Putina přežil i mnohem mohutnější demonstrace. Stačí si vzpomenout na demonstrace proti Putinovi z přelomu let 2011 a 2012. „Já bych řekla, že moskevská duma je méně významná než vedení Prahy, například,“ doplnila ještě novinářka pracující pro Deník N.

Jedním dechem dodala, že moskevská duma je vlastně dobrým místem, kde se dá přijít k penězům, protože se v Moskvě ledacos staví, na povolování projektů se podílejí i městští politici a historie už ukázala, že nejeden moskevský komunální politik za své éry poměrně významně zbohatl.

A vzhledem k tomu, že je na Moskvu přece jen vidět, svět dění v Moskvě věnuje přece jen nějakou pozornost, Kreml prý musí jednat. „Moskva je tak významné město, že Kreml nemůže dopustit, aby tam vládla opozice, nebo aby tam opozice měla nějaký významný vliv,“ poznamenala novinářka. Pozornost, jakou demonstrace v ruském hlavním městě budí, se prý Vladimiru Putinovi ani trochu nelíbí.

Je prý třeba také mít na paměti, že ani kdybychom se dočkali rozhodnutí soudu ve věci voleb, nemusí jít o nestranné rozhodnutí. Podle Procházkové o protestech nestranně neinformuje ani většina médií. Skutečně nezávislých médií je prý v největší zemi světa opravdu málo.

Navzdory tomu se však ruská občanská společnost čas od času ozve, a to současní kremelští vládci – Putin a jeho nejbližší – nemohou potřebovat. Podle Procházkové mají strach, že by se občanská společnost mohla postupem času rozšířit i do dalších zemí. „Proto moskevská policie sáhla k tak agresivnímu jednání, jaké je vidět na již zmíněných videích. Ti policisté jsou dnes velmi dobře vybavení, vypadají tak trochu jako z jiného světa. (Během protestů) nebyla rozbita jediná výloha, mimochodem, což ukazuje, na čí straně ta agrese je,“ pravila Procházková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…