Profesor Keller oponoval ekonomovi: Jen bída je absolutní

24.06.2012 15:57

Neoliberální Evropa je nesmysl už z definice. Chce se integrovat a zároveň se svobodně rozvíjet a konkurovat si. Vítěz pak stejně bude muset poraženému zaplatit škody a chudí se stanou ještě chudšími. V nedělních Otázkách Václava Moravce se názorově střetl sociolog Jan Keller se členem NERV ekonomem Michalem Mejstříkem.

Profesor Keller oponoval ekonomovi: Jen bída je absolutní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

"Evropa by se chtěla co nejúžeji integrovat, ale zároveň jsou tam praktikovány velice výrazné prvky neoliberální politiky. Například maximální možná deregulace a svoboda v rozhodování – a když to nevyjde, Evropa to zaplatí," popsal Keller současnou Evropskou unii. "Neoliberální Evropa je nesmysl už z definice. Volná konkurence států, když bude, tak jak to pak dopadne? Po každém kole západu Brusel vezme peníze z kapes vítězů a nasype je do kapes těch poražených. To bude pokračovat až do té doby, než budou periferní státy v takovém dluhu, aby si už nemohly dovolit kupovat import těch silných států."

Keller pak heslo "Evropa to zaplatí" uvedl na příkladu, že Řecko je největší evropský importér zbraní. "A teď je otázka, jestli ty banky, které jim na zbraně půjčily víc peněz než na sociální dávky, tak jestli prostě nepočítaly s tím, že jim EU ty peníze nakonec vrátí," podotkl s tím, že to ale nemůže trvat do nekonečna.

Vše je relativní, jen bída je konec

Řeč se stočila také na téma zadlužování státu a chudoby občanů. "Loni kleslo na hranici chudoby jedno celé krajské město, 86 tisíc lidí," uvedl Keller. "A ti, kteří jsou chudí, chudnou ještě rychleji než ty ostatní - musí zaplatit jídlo, léky, nájem, energie – to jsou komodity, jejichž ceny se nejrychleji zvyšují."

Podle Mejstříka se na nejchudší prý myslelo. Například důchodcům stouply příjmy o 2,6 procent. "Takže je všechno relativní," podotkl Mejstřík. "Ano," kontroval Keller. "Jen bída je absolutní."

Obecně je podle Kellera v zemích EU velké množství nezaměstnaných mladých lidí a naopak plno starších pracujících lidí, kteří by už klidně mohli jít do důchodu, ale politika státu jim to nedovolí. "Je to prostý cynismus," poznamenal Keller. "Je totiž výhodnější mít tří mladé lidi nezaměstnané než jednoho člověka ve starobním důchodu, protože dávky v nezaměstnanosti jsou několikanásobně nižší než důchody."

Evropa se zhroutí. A vlastně nevím, proč ještě fungujeme

„V dnešní podobě se Evropa ukazuje být neudržitelná a je spíše otázkou týdnů než měsíců, kdy se začne z jižního křídla hroutit. Ukázalo se, že Evropa tmelená pouze bankéři a jejich nenasytností prostě nemůže fungovat. Buď vznikne Evropa skutečně solidární, anebo se tento historický pokus rozpadne. Dost možná s nedozírnými následky,“ řekl Keller už v týdnu pro Haló noviny.

V souvislosti s rozpadající se Evropou vyjádřil sociolog podiv nad tím, že se česká ekonomika ještě nehroutí. „Dvacet let jí pouštějí neuvěřitelně žilou a stále ještě - jak správně říká pan Kalousek -  máme všichni boty. Musela to být kdysi skutečně silná ekonomika, když se po všech těch zlodějnách a diletantismu mnoha vlád zatím ještě úplně nerozpadla,“ podotkl.

Že máme banány i mimo Vánoce, to je "nad poměry"?

Do Kalouska a jeho opakovaných tvrzeních, že si Češi žijí nad poměry, se Keller strefil už na programové konferenci ČSSD, která proběhla minulý víkend v Hradci Králové. „Ať řekne, kdo si konkrétně žije nad poměry a za druhé, na jakou úroveň musíme klesnout, abychom si přestali žít nad poměry? Máme jít někam do poloviny 80. let nebo snad až do 70. let?“ ptal se „Lidé tu přece moc hýří, vždyť si kupují banány i mimo Vánoce a na dovolenou do Chorvatska si smaží až příliš mnoho řízků!"

Kalousek prý podle něj otevřeně pohrdá lidmi. A vůbec se nad tím neostýchá. Podle sociologova příspěvku v deníku Právo by bylo hezké, kdyby ministrovi taková upřímnost vydržela až do voleb. „Mohl by si jí postavit třeba na sloganu: 'Cítil bych se trapně, pokud bych dostal Váš hlas.' Volič by nepochybně ocenil chlapský slogan," podotkl Keller.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…