Profesor Krejčí k boji USA a Ruska: Není konec. Následky mohou být pro nás hrozivé

08.08.2017 14:10

Profesor Oskar Krejčí se domnívá, že Spojené státy staví svůj vnitrostátní zájem nad mezinárodní právo. Situace pro Evropskou unii pak může, podle jeho slov, dopadnout katastrofálně. Uvedl to alespoň v rozhovoru pro server CasopisArgument.cz.

Profesor Krejčí k boji USA a Ruska: Není konec. Následky mohou být pro nás hrozivé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

Tématem rozhovoru byly především sankce, které Krejčí považuje za  nátlakové opatření tvrdší než diplomatická nóta, ale měkčí než ozbrojený konflikt. „Je to čin, který má vést k oslabení politické elity sankcionované země, dotlačit veřejnost k tomu, aby tuto politickou elitu ovlivnila či přímo svrhla. Sankce jsou ale obecně málo efektivní, protože většina politických elit se drží u moci bez ohledu na nálady veřejnosti. A kromě toho, aby sankce mohly být účinné, pak by musely být univerzální. Ergo, pokud přijmou např. proti Rusku sankce USA a EU, ale nikoliv Čína, pak ta účinnost sankcí je omezená,“ zmínil Krejčí.

Krejčí pak také podotkl, že se domnívá, že jsme se ocitli ve zlomové etapě, kdy se znovu vytvářejí mocenské bloky. „Politika je užívána k dosahování ekonomických cílů. Už dění na Ukrajině se ukazuje jen jako záminka pro vytvoření výhodných ekonomických podmínek pro USA v Evropě. Nejde pouze o nové plynovody Severní a Turecký proud, jejichž zablokováním se USA snaží vytvořit podmínky pro dodávky svého dražšího, zkapalnělého plynu do Evropy. Spojené státy se snaží dostat pod kontrolu plynovody a ropovody na Ukrajině, které slouží k dodávkám z Ruska do střední a západní Evropy,“ zmínil Krejčí také i vojenské základny USA. Podle něj Washington dostává do rukou všechny bezpečnostní páky k tlaku na Evropu. Obdobný tlak je pak dle jeho slov vidět i ve vztahu k Číně.

Původní text ZDE

„USA tlačí na Čínu hned na třech místech – Severní Koreji, Jihočínském moři a nově je tu konflikt na indočínské hranici, který tu nebyl desetiletí,“ zmínil. Dle jeho názoru jde o chybnou strategii, jejíž dopady na EU mohou být hrozivé.

Závěrem pak v souvislosti s novými americkými sankcemi vůči Rusku, a následném vyhoštění amerických diplomatů z Ruska uvedl, že ačkoliv Moskva doufala, že s příchodem americké hlavy státu Donalda Trumpa se situace zlepší, vypadá to spíš na další eskalaci. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…