Profesor práva: Mým přátelům vše, mým nepřátelům zákon. To se říká na Balkáně

18.06.2012 8:49

Právník Jiří Přibáň, přednášející na univerzitě v Cardiffu, se zamýšlí, zda této zemi hrozí více policejní stát, nebo kmenová vláda mafiánských gangů. A ačkoliv ani nebezpečí ovládnutí státu policií nelze podceňovat, nyní je prý mnohem důležitější se vypořádat s kmotry.

Profesor práva: Mým přátelům vše, mým nepřátelům zákon. To se říká na Balkáně
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Profesor Přibáň s tehdejším ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem

Podle Přibáňova textu v Lidových novinách už je v souvislosti s naší zemí možno uvažovat o balkánském sloganu „Mým přátelům vše, mým nepřátelům zákon“ a stavu, kdy policie pracuje na politickou objednávku a demontuje základní ústavní principy.

Slova premiéra Petra Nečase, že nám tu nebude vládnout „parta policejních plukovníků,“ podle Přibáně mohou vyvolávat obavy. Pro úvahu, zda se náš stát nemění v policejní, uvádí příklad britského poslance Damiana Greena. Ten byl obviněn, že jako představitel opozice pustil do médií tajné informace o neschopnosti ministerstva vnitra v migrační politice. Předseda sněmovny připustil razii v jeho kanceláři, za což byl kritizován, že dostatečně nehájí parlamentní privilegia. Nakonec však byl všeobecně akceptován názor, že nechat policii konat je v souladu se zákonem.

Dodržován by podle Přibáně měl být základní princip, že obviněný občan by měl být stíhán. Proto by poslanci a senátoři měli být v drtivé většině případů vydáváni. Následně by podle něj bylo maximálně vhodné, aby se dotyčný funkcionář vzdal svého mandátu. Jinak se totiž dostává do konfliktu trestní a ústavní proces, což je prý velmi absurdní.

„Hlavním problémem české politiky dnes není policejní zvůle, ale dlouholetá nenasytná zkorumpovanost politických elit,“ píše právník. Pokud se nebude dařit korupční případy řešit a policisté budou vystavováni politickým tlakům, definitivně prý u nás převládne právo silnějšího. „Policie se definitivně stane jen nástrojem jednoho politického klanu v boji proti jiným klanům,“ uzavírá Jiří Přibáň pro Lidové noviny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…