Profesor vzpomíná na svou žačku Merkelovou: Je to chytrá paní a má charakter

19.08.2018 15:50

Bývalý předseda Akademie věd, fyzikální chemik Rudolf Zahradník, za svou dlouhou kariéru předává vědomosti mnoha studentům. Muž narozený v roce 1928 učil mimo jiné i současnou německou kancléřku Angelu Merkelovou. V rozhovoru pro server iDNES.cz na svou žačku zavzpomínal.

Profesor vzpomíná na svou žačku Merkelovou: Je to chytrá paní a má charakter
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Lásku k chemii prý získal v okamžiku, kdy doma provedl chemický pokus, a způsobil tím výbuch. Neměl z toho žádný velký průšvih. Láska k chemii mu vydržela po celý život. Udržel si ji i v letech, kdy tuto zemi ovládali komunisté. Ti profesoru Zahradníkovi znemožnili přednášet. Prý proto, aby nekazil mládež. Ale všechno zlé bylo pro něco dobré. Pan profesor tak měl víc času na psaní knih.

V jednu chvíli však dostal možnost vést studijní skupinu. Členkou této skupiny byla i dnešní německá kancléřka Angela Merkelová.

„Její manžel Joachim Sauer k nám přijel dřív. Byl energický, přihlásil se k nám se žádostí o praxi. Vyzpovídal jsem ho, po pěti minutách mi bylo jasné, že to je naprosto prvotřídní hlava. Souhlasil jsem, aby k nám nastoupil. Potom přijela i Angela Merkelová. Je to chytrá paní, pracovitá studentka, spravedlivý člověk. Moje žena Milena i já jsme ji měli velmi rádi. Byla to přirozená bytost a celý život je stejná, toho si velmi cením, to je známka charakteru,“ ocenil kancléřku pan profesor.

Za jeden z nejhezčích okamžiků v životě považuje pan profesor moment, kdy komunisté přišli o moc. V demokratických poměrech by uvítal více peněz pro vědu. Jako bývalý předseda Akademie věd ČR ví, že peníze ve vědě hodně chybějí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…