Programová konference vytyčila priority SPD. Bašta si stěžoval, že ho nezvou do debat

03.12.2022 20:19 | Ze sítí

Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) se na dnešní programové konferenci v Praze postavilo proti pobytu ukrajinských vojáků v ČR kvůli výcviku. Je také proti zvyšování daní a proti zavedení eura v ČR, řekl novinářům předseda SPD Tomio Okamura. Hnutí dneškem odstartovalo práci na programu pro nejbližší volby do Evropského parlamentu, do krajských zastupitelstev i pro příští volby do Poslanecké sněmovny.

Programová konference vytyčila priority SPD. Bašta si stěžoval, že ho nezvou do debat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Hnutí SPD s ohledem na současnou situaci na Ukrajině je podle Okamury proti trvalému pobytu cizích vojsk a proti rozmístění jaderných zbraní v Česku. Poslanci SPD tento týden jako jediní hlasovali proti plánu, podle kterého se má příští rok v Česku vycvičit až 4000 ukrajinských vojáků, jejichž země čelí ruské invazi. Okamura kritizoval, že se na tomto plánu spojilo s vládní pětikoalicí i opoziční hnutí ANO.

Hnutí SPD odmítá také zvyšování daní a chce tlačit na snižování byrokracie. „Vláda byrokracii oproti slibům naopak zvyšuje,“ uvedl Okamura. Zmínil v té souvislosti například zřízení Digitální a informační agentury (DIA). SPD je také proti zavedení eura, protože by znamenalo ztrátu možnosti ovlivňovat vlastní měnovou politiku. „Není to pro Česko výhodné, nechceme být spoluzodpovědní za dluhy Španělska, Itálie, Řecka a dalších zemí,“ řekl Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Členové SPD mají v příštích týdnech dělat maximum pro podporu prezidentského kandidáta hnutí SPD Jaroslava Bašty. Ten se v kampani soustředí na voliče a sympatizanty SPD a na lidi, kteří protestují proti vládě. Bašta kritizoval, že nedostává pozvánky do společných debat kandidátů. „Občas si připadám jako postava z knih o (čaroději) Harrym Potterovi, jehož jméno se nesmí vyslovovat,“ podotkl Bašta.

Do pražského hotelu Duo se dnes sjelo přibližně 300 delegátů SPD, členů má hnutí 9700. Vedle diskuse o programu zvolili delegáti členem rozhodčí komise poslance SPD Jaroslava Dvořáka. Zabývali se i změnami stanov, které mají mimo jiné zřídit vedle krajských a oblastních buněk také místní kluby. Ty by se měly hlavně v obcích, kde je SPD v zastupitelstvech, soustředit na místní politické otázky.

Hnutí SPD začíná pracovat na programech pro nejbližší volby včetně sněmovních, po kterých má ambici být ve vládě. „Prezidentská volba bude nesmírně důležitá kvůli parlamentním volbám v roce 2025, SPD by měla mít na Hradě prezidenta, který nebude dělat problémy se jmenováním vlády,“ řekl Bašta.

Na sociálních sítích pak Okamura sdílel i svůj dnešní projev. „To, co se nám kdysi zdálo samozřejmé, že Čech je Čechem, Moravák Moravákem, že k Vánocům patří vánoční stromeček a že muž je muž, žena je žena a rodina je táta, máma a děti, tohle kupodivu už nejenže není samozřejmostí, ale dokonce ten, kdo se tohle odváží hájit a říká, že bíla je bílá, černá je černá, tak takový člověk je pro mainstreamová média a probruselské politiky nepřítelem,“ zaznělo v něm mimo jiné. 

„Děkuji vám za odvahu postavit se jak za svoje spoluobčany, tak za naši zemi. Bohužel v dnešní době to není samozřejmost. O to víc si cením každého, kdo odmítne jít slepě s davem a rozhodne se osobně něco dělat proti téhle zkázonosné vlně,“ dodal Okamura.

„Už přes deset let se snažím hájit zdravý rozum a pravdu. Ať už to byla migrace, přímá demokracie nebo kritika Bruselu. Tisíckrát jsem s těmito názory zdánlivě prohrál, ale čas nakonec nejen mně, ale všem, kteří stáli na té pomyslné frontě pravdy se mnou, ten čas nám dal vždy nakonec za pravdu. Říkám to proto, že vaše odvaha postavit se za SPD se nemusí a nebude každému líbit, ale věřte, že nakonec vám i ti největší kritici budou muset dát za pravdu.

Vážení a drazí přátelé, jste na správné straně, jste na straně své země a svých spoluobčanů, jste na straně svého národa, jste na straně svých předků, kteří za tuhle zemí po staletí bojovali, trpěli a umírali za ni. To je něco, co nám nejen nikdo nevezme, ale je to také obrovská morální síla a převaha, kterou máme nad těmi, co svou zemi, svůj národ, své spoluobčany dnes a denně zaprodávají. Čest a dík vám všem,“ zakončil svůj proslov Tomio Okamura.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …