Projev Pavla a předávání vyznamenání. Vládní politici spokojeni

29.10.2023 7:17

Sobotní ceremoniál předávání státních vyznamenání na Pražském hradě byl podle premiéra Petra Fialy (ODS) důstojnou oslavou 105. výročí vzniku republiky. Na sociální síti X poblahopřál všem, kteří vyznamenání obdrželi. Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) vyznamenal Pavel mnoho skutečně výjimečných osobností, ať už z historie, tak ze současnosti, které jsou inspirací pro celou společnost. V proslovu k výročí založení Československa neopomenul nic zásadního. Přinesl povzbuzení, ale zároveň nekonejšil, napsala předsedkyně dolní komory ČTK.

Projev Pavla a předávání vyznamenání. Vládní politici spokojeni
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Prezident Petr Pavel při projevu ke Dni vzniku samostatného Československa.

V projevu Pavel mimo jiné řekl, že Česká republika má nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii. Češi mají podle hlavy státu mnoho důvodů ke zdravému sebevědomí, ač mají možná i kvůli složité novodobé historii někdy tendence se podceňovat, nevěřit ve vlastní schopnosti a ztrácet naději v lepší budoucnost. Podle předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury byl projev příliš dlouhý, za což podle něj nicméně nemůže prezident, jako spíš jeho hradní tým. "Jeho autoři (projev) mínili zřejmě jako projev státnický - bohužel méně je někdy více," uvedl.

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25736 lidí
"Po dlouhých deseti letech se můžeme těšit na oslavu opravdu důstojnou, během níž budou vyznamenáni ti, kdo se zasloužili o vlast, a ne o prospěch jednoho člověka," napsal krátce před zahájením slavnosti na síť X ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ocenil na stejné sociální síti, že udílení státních vyznamenání už nevládne stísněná atmosféra. "Po dlouhé době jde skutečně o důstojný akt a oslavu těch, kteří se zasloužili o naši republiku," uvedl.

Předseda sněmovního podvýboru, který navrhuje osobnosti hodné ocenění, Jan Bartošek (KDU-ČSL) na síti X uvedl, že 20 z nominantů dolní komory letos vyznamenání skutečně obdrželo.

Pozornost a kladné hodnocení věnovali uživatelé sociálních sítí nápadu v přímém přenosu České televize tlumočit do znakové řeči vedle projevu prezidenta také hymnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Agent Pávek , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePepimo , 29.10.2023 9:51:49
Tento člověk sloužil v represivní složce totalitního státu , byl odhodlaný bránit , udávat , špehovat, posílat lidi do vězení za jejich protirežimní názory . Každý , kdo převzal od tohoto člověka vyznamenání by se měl stydět. „Odpuštění je někdy ta nejtěžší věc co dát, ale to nejdražší co dostat.“ Pavlovi bylo odpuštěno, ale pokud se prezentuje jako Čech, tak to nejdražší co dostal utopil zase v něčí zádeli.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…