Prorektor a biochemik zabývající se viry: Vykupovat potraviny ve strachu z koronaviru? Lidi, neblbněte!

27.02.2020 20:31

Člen Učené společnosti České republiky doc. RNDr. Jan Konvalinka, CSc., prorektor pro vědeckou činnost na Univerzitě Karlově, se vyjádřil k čínskému koronaviru. Možná jinak, než by mnozí lidé čekali. Podívejte se sami.

Prorektor a biochemik zabývající se viry: Vykupovat potraviny ve strachu z koronaviru? Lidi, neblbněte!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České republiky

Docent Jan Konvalinka se věnuje především výzkumu proteinů viru HIV, zejména virové proteázy, která je zodpovědná za dozrávání a šíření viru. Dalo by se tedy říci, že o virech leccos ví. A jako odborník na sociální síti Facebook zdůraznil, že víc než ze šíření čínského koronaviru má v Česku větší obavy z paniky, jakou zprávy o koronaviru vyvolávají.

„Kdybych žil ve Wuhanu v Číně, bál bych se koronavirové infekce. Protože ale žiju ve střední Evropě a jsem shodou okolností biochemik, co se celý profesionální život zabývá viry, tak se nebojím koronaviru, ale našich reakcí na něj. Bojím se toho, že mě někde v cizině někdo zavře preventivně do karantény. Bojím se, že moji vyděšení spoluobčané pod vlivem mediální masáže vykoupí základní potraviny a nebude co k večeři. Bojím se, že populističtí politici ve snaze předvést svaly zavřou hranice a pošlou celou Evropu do recese; a hlavně že se jim ty mimořádné stavy a omezování a atmosféra strachu zalíbí a ty hranice už neotevřou. Lidi, neblbněte. Myjte si ruce, jezte ovoce a zeleninu a nenechte se vystrašit,“ požádal své spoluobčany na sociální síti.

Jeho status sdílelo na 22 tisíc lidí a více než 300 spoluobčanů ke slovům pana docenta přidalo komentář. Odborník se dočkal díků, ale i pochybností. Někteří lidé dávali najevo, že příliš nevěří v to, že by před koronavirem ochránilo mytí rukou.

Lidi neblbněte, žádá odborník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…