Prosáklo: Které státy zařídí Ukrajině převratnou zbraň

02.08.2023 7:54 | Analýza

Dostane Ukrajina stíhačky F-16? Američané prý pořád čekají, až se k akci odhodlá Evropa. Ukrajinci mezitím využívají dronů, na moři i ve vzduchu. Moskva v krátkém čase čelila již druhému útoku na stejnou budovu a starosta Moskvy Sergej Sobjanin už poslouchá, že při obraně města asi něco zanedbal, když jsou pravděpodobně ukrajinské drony v útocích úspěšné. Mezitím oznámilo Hlavní zpravodajské ředitelství ukrajinského ministerstva obrany (HUR), že Rusové nahnali do armády až 60 tisíc obyvatel z okupovaných teritorií.

Prosáklo: Které státy zařídí Ukrajině převratnou zbraň
Foto: archív autora
Popisek: vojenský dron

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj celé měsíce volá po tom, aby od západních spojenců dostal stíhačky F-16 na obranu vlasti. Prezident USA Joe Biden už před mnoha týdny oznámil, že s výcvikem ukrajinských pilotů na těchto strojích souhlasí, ale samotný výcvik dosud nezačal. CNN upozornila, že stíhačky stále sedí na zemi hned v několika evropských zemích. Administrativa prezidenta Bidena však stále čeká na to, až evropské státy předloží kontury výcvikového programu ukrajinských pilotů. A nakonec bude nutný ještě jeden krok. Washington bude muset schválit i převoz stíhaček F-16 na území Ukrajiny.

„Američtí představitelé obrany řekli CNN, že USA se stále rozhodují, zda vyslat americké piloty, aby pomohli s výcvikem Ukrajinců, ale dokud nebude schválen konečný plán výcviku, nebudou učiněna žádná rozhodnutí,“ upozornila americká zpravodajská stanice.

Podle CNN prosakují informace, že samotný kurz bude veden v Dánsku a Rumunsku s pomocí Nizozemí, Belgie, Kanady, Lucemburska, Norska, Polska, Portugalska, Švédska a Spojeného království.

A zatímco stále není jasné, zda a případně kdy Ukrajinci nasadí do boje stíhačky F-16, Rusové podnikají útoky s pomocí dronů. Ať už vodních dronů, či leteckých sil. S prvními se Rusové potýkají u Sevastopolu na Krymu, druhé v posledních dnech potkávají nad svými hlavami Moskvané. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že Ukrajinci v hlavním městě Ruské federace zaútočili ve dvou dnech dvakrát na stejnou budovu.  

„Záběry na sociálních sítích z 1. srpna navíc ukazují dron letící nad moskevským předměstím ve čtvrti Odintsovo. Několik zdrojů naznačovalo, že drony byly ukrajinské výroby. Jeden ruský komentátor obvinil (starostu Moskvy Sergeje) Sobjanina z toho, že zanedbával zabezpečení Moskvy proti takovým pokračujícím útokům dronů.

Mezitím oznámilo Hlavní zpravodajské ředitelství ukrajinského ministerstva obrany (HUR), že Rusové nahnali do armády až 60 tisíc obyvatel z okupovaných teritorií.

„Toto je nucená mobilizace: okupanti chytili lidi na ulici, přišli do těch několika podniků, které ještě fungovaly, a násilím odvedli lidi – prostě je převlékli a poslali na frontu,“ uvedla tisková služba HUR. Veřejnost se sdělením seznámil server Kyiv Post.

Ruské úřady podle ukrajinské rozvědky slíbily mobilizovaným mužům, že budou plnit úkoly ve druhé nebo třetí linii obrany. Nakonec byli vrženi do první linie fronty. Odvodů prý nezůstali ušetřeni ani studenti. „Mnozí byli náhle vyvedeni ze svých tříd a během několika dní se ocitli na bojišti,“ napsal server.

„Rusko nepovažuje obyvatele Doněcké a Luhanské oblasti za lidi, takže je to okupantům absolutně jedno. Zákony neplatí,“ řekl Andrij Černyak, zástupce ukrajinské vojenské zpravodajské agentury.

Rusové mohou podle ISW těžit výhodu ještě z jedné věci. Mezi Íránem a Běloruskem se zrodila dohod, že Íránci v Bělorusku vystaví závod na výrobu sebevražedných dronů Šahíd. Institut upozornil, že takováto dohoda bude výhodná jak pro Rusko, tak pro Írán. Rusům se zkrátí logistické trasy na dopravu dronů a Írán bude mít podle ISW prospěch z příjmu pro íránskou ekonomiku. Britská tajná zpravodajská služba v červenci odhalila, že Írán se snaží získat hotovost od Ruska výměnou za íránské drony. Íránské statistické centrum 25. července oznámilo, že míra inflace v Íránu je přibližně 47,5 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je obecně známo,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 02.08.2023 13:10:04
že zatímco NATO vsadilo na útočné zbraně, tedy zejména letectvo, tak Rusko vsadilo na obranné zbraně, tedy recipročně na protileteckou obranu. A lze dokázat podle vyjádření i západních odborníků, že ruská protiletecká obrana je nejlepší na světě. Řekl to už někdo Ukrajincům, když tak touží po těch F 16? To nebude lítání jak nad Libyí nebo Jugoslávií... To bude podvečerní lov divokých kachen...

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…