Prosím, nezveřejňujte to. V USA nastalo peklo kvůli zprávě o tom, jak mučí vězně

09.12.2014 11:16

Světová média, včetně CNN, amerického deníku New York Times, britského deníku The Guardian či ruské státní televize R1, informují o požadavku ministra zahraničí Kerryho, aby bylo pozdrženo zveřejnění zprávy o drsných výslechových metodách CIA.

Prosím, nezveřejňujte to. V USA nastalo peklo kvůli zprávě o tom, jak mučí vězně
Foto: YouTube.com
Popisek: Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001

Anketa

Koho byste volili v 1. kole prezidentské volby? (anketa je čistě orientační, žádný kandidát ještě nepotvrdil účast ve volebním klání; hlasování probíhá od 9.12.2014)

hlasovalo: 67640 lidí

Americká vláda chce minimálně oddálit zveřejnění této zprávy, protože se obává, že by informace o mučení vězňů americkou tajnou službou CIA mohly vyvolat další výbuchy násilí na Blízkém východě a ohrozit tak probíhající vojenskou operaci proti Islámskému státu. Ministr zahraničí John Kerry vedl telefonicky rozhovor se senátorkou Dianne Feinsteinovou a žádal ji, jestli by nemohlo být zveřejnění této zprávy pozdrženo. Zmíněná senátorka se přitom chystá tuto zprávu zveřejnit již několik měsíců.

Kerry jako hlavní argument uváděl současné úsilí západní aliance v boji proti Islámskému státu, se kterým je ve shodě i celá řada arabských států v tomto regionu. Zpráva se zabývá vedením výslechů podezřelých ze spolupráce s teroristickou organizací Al-Kájda v období po 11. září 2001. Podle některých amerických politiků, kteří již měli možnost si ji přečíst, obsahuje zmínky o přinejmenším „nestandardních“ metodách používaných vyšetřovateli CIA. Ti měli v utajených věznicích v Evropě a Asii zadržovat podezřelé a v průběhu vyšetřování jim odpírat spánek, psychicky i fyzicky je ponižovat, podrobovat je mučení simulujícímu topení atd.

Americký prezident Obama přitom brutální výslechové metody před pěti lety oficiálně zakázal. Představitelé CIA však nyní tvrdí, že po teroristických útocích na americká „Dvojčata“ měli ve svém konání plnou podporu Demokratů i Republikánů. Vysoký důstojník CIA José Rodriguez v deníku The Washington Post před pár dny zmínil, že je politici napříč politickým spektrem nabádali, aby Al-Kájdu ničili všemi možnými prostředky. „Nyní se zdá, že mají Demokraté a Republikáni krátkou paměť. Jako by na svoji bezmeznou podporu CIA úplně zapomněli,“ napsal Rodriguez.

Zatímco John Kerry z Demokratické strany údajně požadoval pouze podržení zprávy čítající šest tisíc stránek a senátorce tvrdil, že jinak je načasování zveřejnění zprávy zcela na jejím uvážení, Republikáni by rádi zveřejnění této zprávy zabránili úplně. Ruská televize RT dnes publikovala text popisující tiskovou konferenci, kde přítomní novináři na toto téma zasypávali mluvčí ministerstva zahraničí Jennifer Psakiovou nepříjemnými otázkami. Ruská korespondentka RT Gayne Čičakianová se např. ptala právě na to, jestli by bylo možné vyslyšet přání Republikánů a zprávu vůbec nepublikovat. Psakiová ji však odkázala na Kongres s tím, že na tuto otázku nemůže odpovědět.

Nejistě odpovídala podle RT Psakiová i na další otázky. Čičakianová se jí dále dotazovala, co je vlastně v nepořádku na současném načasování zprávy. „Kerry zopakoval paní senátorce plnou podporu v případě, že se rozhodne zprávu nyní uveřejnit. Jen ji ovšem upozornil na některé možné důsledky v oblasti zahraniční politiky,“ snažila se poněkud kostrbatě vysvětlovat Psakiová. Na dotaz Matthewa Lee z agentury AP, jestli „náhodou" nežádal Kerry po senátorce, aby onu zprávu nepublikovala vůbec nikdy, Psakiová reagovala strohým prohlášením „k tomu nemám další bližší informace“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…