Proškrtaný rozpočet bude rozpočet krve, slz a potu, prohlásil Minčič na ČT24

28.10.2012 14:50

Už jen 64 dnů zbývá do konce tohoto roku a stále není známo, jaké budou v příštím roce sazby daně z přidané hodnoty. Podle hostů nedělního pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24 to bude mít na českou ekonomiku neblahý vliv. U stolu se sešli Ladislav Minčič, první náměstek ministra financí, finanční poradkyně a bývalá náměstkyně ministra financí Dana Trezziová a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Proškrtaný rozpočet bude rozpočet krve, slz a potu, prohlásil Minčič na ČT24
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec

 

Podle Minčiče počítá návrh státního rozpočtu s jednotnou sazbou DPH ve výši 17,5 procenta a se 0,7 procenty ekonomického růstu, což podle něj pro příjmovou stránku státního rozpočtu bude znamenat výpadek až deseti miliard korun. "Proškrtaný rozpočet bude rozpočtem potu, krve a slz," povzdechl si s tím, že na případné přetvoření státního rozpočtu bude jen několik týdnů času namísto obvyklých měsíců práce.

Trezziová zdůraznila, že nyní nehraje zase až takovou roli přímo fakt, zda v příštím roce bude sazba DPH jednotná či nikoliv, ale důležité je ji znát, aby se mohli nejen dodavatelé na její výši připravit. 

A Radek Špicar jí dal za pravdu, podle jeho slov neznat výši sazby DPH tak blízko k začátku novému roku je skutečně něco bezprecedentního. „Myslíme si, že už nás politici nedokáží ničím představit, ale vždy se jim to nějak podaří,“ kritizoval neschopnost vlády s tím, že pro ekonomickou situaci jsou nejdůležitějšími aspekty stabilita podnikatelského prostředí a jeho předvídatelnost. Ani jedno však prý v současnosti u nás nevládne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…