Proslulý americký režisér točí o Ukrajině a Majdanu. Ale až to jistí lidé uvidí, asi řeknou, že to je ruská propaganda

20.06.2016 10:38

Cenami ověnčený americký režisér Oliver Stone se rozhodl pustit do dalšího vysoce kontroverzního politického dokumentu. Prostřednictvím svého nového filmu „Ukrajina v plamenech“ hodlá divákům ukázat „pravdu“ o Majdanu a ukrajinské revoluci.

Proslulý americký režisér točí o Ukrajině a Majdanu. Ale až to jistí lidé uvidí, asi řeknou, že to je ruská propaganda
Foto: pixabay.com
Popisek: Socha archanděla Michaela na kyjevském Maidanu

Anketa

Kdo byl nejlepší ministr financí?

18%
7%
1%
2%
1%
1%
3%
0%
63%
hlasovalo: 8179 lidí

První upoutávka na film byla zveřejněna minulý pátek. Celý snímek by měl být veřejně dostupný v létě letošního roku.

Americký režisér Stone, známý svým kritickým postojem k počínání americké vlády, dokázal k účasti v dokumentu přimět opravdu velká jména, a to včetně ruského prezidenta Vladimira Putina a někdejšího prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče.

Svědectví, které ve snímku podává Janukovyč, obsahuje i informaci o tom, že „byl celý Majdan organizován z americké ambasády v Kyjevě“. V dokumentu také zmínil, že dosud nikdo nezná identitu lidí, kteří v posledních dnech revoluce ostřelovali demonstranty.

Film, na kterém se mimo Olivera Stona podílel i ukrajinský filmový producent Igor Lopatenok, byl poprvé představen na filmovém festivalu v sicilském městě Taormina. Jak v pátek informoval italský deník Gazzetta del Sud, Stone se na dokumentu nepodílel jen v roli koproducenta, ale sám v něm vystupoval. Právě americký režisér zadával otázky ruskému i bývalému ukrajinskému lídrovi.

„Ve skutečnosti ty otázky připravil režisér Lopatenok, který se na Ukrajině narodil a velmi dobře se v tom prostředí vyzná, a to i přes to, že později odjel do Spojených států, kde již získal i občanství,“ přiznal Stone při představování filmu v Itálii.

Stone krátce okomentoval i svou krátkou spolupráci s Vladimirem Putinem. „Považuji ho za velmi kompetentního a co se ukrajinské otázky týče velmi dobře připraveného: odpověděl na všechny mé otázky,“ uvedl.

V upoutávce na Stonův nový dokumentární film se na začátku objevují scény z kyjevského Majdanu z února roku 2014. Do upoutávky se vešly i úryvky z rozhovoru s Vladimirem Putinem a bývalým ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem, který byl donucen zemi opustit.

Stone je známý tím, že se často zabývá ostrými politickými tématy. Ve své práci si již „posvítil“ na prezidenta Richarda Nixona, Johna Kennedyho a George Bushe. Jeho poslední film, jehož premiéra je plánována na 16. září letošního roku, je o bývalém agentu CIA Edwardu Snowdenovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…