Prospěla by nám islandská lázeň, myslí si glosátor

26.05.2012 14:42

Zjištění Evropského účetního dvora, že Česko falšuje velké procento auditů o tom, jak čerpá evropské dotace, je dalším pomyslným hřebíčkem do rakve společenské nespokojenosti. Prospěla by nám zřejmě islandská lázeň, glosuje situaci předseda Občané.cz Petr Havlík.

Prospěla by nám islandská lázeň, myslí si glosátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Kontrola Evropského účetního dvora například zjistila, že v dopravních projektech za rok 2011 bylo chybně rozděleno 41,82 % z celkové částky. Otázkou samozřejmě zůstává to, zda šlo pouze o zfušované projekty, anebo v tom hrály svou roli i jiné motivy. Čerstvá kauza ze středních Čech svádí k různým úvahám, přičemž je zřejmé, že to v jiných krajích a resortech mohlo být při nejmenším dosti obdobné. Stačí jen ukázat prstem," píše Havlík na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Společenská situace je podle něj den ode dne horší. "Důvodem je i neschopnost vybrat daně, ale i chybně nastavené proporce a priority, chybějící rozvojové strategie atd. Ke stabilizaci veřejných rozpočtů nepřispívá ani plýtvání a podivné hospodaření mnoha státních institucí a firem s majoritní účastí státu. Směs nekompetentnosti a nemravnosti při správě země sráží Česko do kolen," podotýká Havlík.

"Výsledkem je nejen vyvádění daňových odvodů do daňových rájů, ale i rozšiřující se prostor šedé ekonomiky a v neposlední řadě i emigrace schopných jedinců. A to vše již nejde ničím kamuflovat. Řeč čísel je neúprosná," konstatuje Havlík. "Řešením může být jenom zásadní změna systému, výměna garnitury a důsledná veřejná kontrola státní moci. Má to však jednu podmínku – musí k tomu být hrdí, sebevědomí a odvážní občané." Česku by podle něj prospěla islandská lázeň, nebo alespoň estonská pokora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…