Protest proti Ukrajincům v Plzni. Policie v pozoru, ale vše v klidu

19.08.2023 23:08 | Monitoring

Protiukrajinského protestu v Plzni se účastnily desítky lidí. „Táhněte domů!“ skandoval dav. Pochodu byli přítomni policisté, obešel se však bez jakýchkoliv incidentů. Akce byla svolána skrze sociální sítě poté, co v Plzni ukrajinský mladík znásilnil patnáctiletou dívku.

Protest proti Ukrajincům v Plzni. Policie v pozoru, ale vše v klidu
Foto: fnplzen.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Plzeň

V sobotu ve 14 hodin byla před plzeňským hlavním nádražím prostřednictvím sociálních sítí svolána demonstrace zaměřená proti ukrajinským uprchlíkům, informoval Týdeník Policie. Na demonstraci hlídkovali pořádkoví i dopravní policisté, kriminalisté, antikonfliktní tým i plzeňská speciální pořádková jednotka. Protestní akce se zúčastnilo několik desítek lidí.

Výzvy k protestu se začaly na sociálních sítích šířit po uveřejnění zpráv o znásilnění patnáctileté dívky v Plzni Ukrajincem. Policie uvedla, že osmnáctiletý muž, jenž se činu dopustil, není uprchlíkem, v Česku již údajně pobývá delší dobu.

Muž dívku znásilnil, způsobil jí řezná zranění a vyhrožoval smrtí. „Pak dívku zabalil do pytle, shodil ze srázu do lesa a z místa odešel. Dívce, která předstírala smrt, čímž si pravděpodobně zachránila život, se podařilo dostal z místa pryč a zavolat si zdravotnickou záchrannou službu. Ta nás okamžitě o případu informovala, uvedla policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Pochod korigovali policisté. Vyráželo se od hlavního nádraží přes Americkou třídu, Anglické nábřeží. Protestující skandovali hesla jako „Táhněte domů!“ a „My jsme tady doma!“ nebo „Máme toho dost!“. Jeden z protestujících blíže ozřejmil důvod, proč se protestu také účastní: „Aby Ukrajinci neznásilňovali naše děti a aby táhli už pryč. Už je toho moc.“

Jiný protestující muž k tomu doplnil, že Ukrajinci se v Česku poflakují. „Čeští kluci chodí na školy nebo na učňáky a mají nějaké povinnosti, ukrajinští kluci žádné povinnosti nemají, jenom se flákaj,“ upozornil.

Pochod pokračoval skrze Kopeckého sady a ulicí Bedřicha Smetany až na náměstí Republiky, kde byl posléze v půl čtvrté odpoledne ukončen.

Plzeňský primátor Roman Zarzycký (za ANO) chválil pro Právo poklidný průběh protestu. Zároveň ocenil, že obyvatelé Plzně se k protestu nepřidávali. „A jsem rád, že se Plzeňáci k protestu ve větší míře nepřipojili, aniž bych komukoliv chtěl toto právo upírat,“ řekl primátor. K tomu, že šlo o protiukrajinský protest, dodal: „Kolektivní vina neexistuje. Šlo o hrůzostrašnou věc, ale protest by ničemu nepomohl. Pachatel byl zadržen, je ve vazbě ve věznici s ostrahou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zítřejší výročí: „Běž domů Vasyle.“, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAchtung , 20.08.2023 6:39:49

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…