Protesty proti Trumpovi: Láska zvítězí nad nenávistí, volají tisíce lidí v New Yorku, v Los Angeles a Chicagu

13.11.2016 18:00

Ve Spojených státech už několikátý den pokračují protesty proti zvolení Donalda Trumpa 45. prezidentem USA. Tisíce lidí pochodují ulicemi New Yorku, Los Angeles, Portlandu a dalších měst a dávají najevo, že se jim ani trochu nelíbí, že by v Bílém domě měl zasednout Trump. Lidé mají obavy, že tento muž ohrozí jejich občanská a lidská práva.

Protesty proti Trumpovi: Láska zvítězí nad nenávistí, volají tisíce lidí v New Yorku, v Los Angeles a Chicagu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Pohled na New York

Skandování hesel „tohle není můj prezident„ a „láska vítězí nad nenávistí“ se podle informací zpravodajské agentury Reuters nesou z hrdel tisíců lidí ve městech po celých Spojených státech. Nejmohutnější protesty o víkendu zmítají New Yorkem, Los Angeles a Chicagem. Policie v Portlandu ve státě Oregon oznámila, že ke zklidnění protestů použila i střelné zbraně. Nikdo nebyl zabit, ale asi dvacet osob bylo zatčeno. Napětí eskalovalo poté, kdy policie vyzvala demonstranty v Portlandu, aby se rozešli. Ti však rozkaz neuposlechli a začali na policisty házet zápalné láhve.

Dvaašedesátiletá Mary Florin-McBrideová pochoduje New Yorkem a podle vlastních slov je zděšená. „Jsme zděšeni tím, jak neuvěřitelně nekvalifikovaný, mysoginní, rasistický člověk byl zvolen. Na platformě plné nenávisti,“ kroutí hlavou dáma pracující v bance, která si nesla transparent „Ne fašismu v Americe“.

Lidé na demonstracích si nesou i mexické vlajky či vlajky gayů a leseb. Občané oznamují své obavy z toho, co teď bude se řadou menšin žijících ve Spojených státech. Tyto obavy potvrzuje i šestačtyřicetiletá Evelyne Werzolová. Přišla do Spojených států z Jihoafrické republiky, odkud prchla kvůli praktikám policejního státu. „Viděla jsem utlačování lidí a jsem smutná z toho, co se děje s americkým snem. Přišla jsem, aby žil dál,“ prozradila.

Protesty probíhají s ohledem na jejich rozsah celkem pokojně. Stojí za pozornost, že Donald Trump původně protesty odsoudil jako neférové, ale později na sociální síti Twitter napsal, že vítá občanskou angažovanost svých spoluobčanů. Prý věří, že se národ nakonec sjednotí a všichni společně budou na Ameriku opět hrdí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…