Protesty v USA se zvrhly v násilí, demonstranti rozbíjeli výlohy

07.12.2014 9:51

Protesty přerůstající v násilí v USA neustávají. Nejnověji se rozhořely v kalifornském Berkeley. Zde někteří z maskovaných demonstrantů rozbíjeli výlohy a házeli kamení na policisty. Několik mužů zákona utrpělo lehká zranění, uvedla televize CNN s odvoláním na místní policejní mluvčí Jenn Coatsovou.

Protesty v USA se zvrhly v násilí, demonstranti rozbíjeli výlohy
Foto: repro Huffpost.com, tan
Popisek: Masové protesty v americkém Fergusonu začaly poté, co policista zastřelil neozbrojeného černošského mladíka. K podobnému incidentu došlo i tři týdny poté v kalifornském Berkeley

V ulicích města dohlížely na bezpečnost desítky těžkooděnců. „Malá část protestujících se začala chovat násilně. Začali házet kameny a další předměty na naše policisty," uvedla policejní mluvčí v Berkeley. Protestů se podle jejích slov účastnily zhruba dvě stovky lidí. Během nich bylo poškozeno několik obchodů.

Policista jej udusil, i když mladík křičel, že nemůže dýchat. Byl to totiž i slogan protestů

Demonstrace pokračovaly v USA již čtvrtým dnem. Nejnovější protesty jsou reakcí především na to, že velká porota v New Yorku se tento týden rozhodla neobvinit bílého policistu v případu udušení neozbrojeného černocha Erika Garnera při zatýkacím chvatu. Muž trpící astmatem a vysokým krevním tlakem při zákroku volal „Nemůžu dýchat!". Jenže to je zároveň i slogan, který na demonstracích skandují protestující.

Matka zabitého Erika Garnera vyzvala Američany, aby „pokračovali v protestech, nicméně bez jakýchkoli násilností".

Případ Erika Garnera hlavně mezi černochy ještě víc rozjitřil emoce již tak nabuzené rozhodnutím velké poroty ve městě St. Louis neobvinit bělošského policistu, který zastřelil osmnáctiletého černošského mladíka Michaela Browna ve Fergusonu na předměstí St. Louis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…