Proti Huawei je vedena kampaň bez důkazů, zastal se čínské firmy Zeman

27.04.2019 18:03

Prezident Miloš Zeman pokračuje v návštěvě Číny. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček oznámil novinářům, že prezident doufá v zapojení čínské firmy Huawei do rozvoje moderních 5G sítí v České republice.

Proti Huawei je vedena kampaň bez důkazů, zastal se čínské firmy Zeman
Foto: KPR
Popisek: Ceremoniál podpisu obchodních dohod v sídle Bank of China

Ačkoli Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) trvá na tom, že musel vydat varování před čínskou firmou Huawei, českému prezidentovi se prý dostalo ujištění, že firma nebezpečí nepředstavuje.

„Pokud jde o čínskou stranu, ta ubezpečila, že technologie společnosti Huawei nejsou využívány ke špionáži a nejsou využívány k takzvaným zadním vrátkům,“ uvedl Ovčáček. Dodal, že český prezident s představiteli společnosti Huawei jednal především o investicích firmy v Česku a jednoznačně se společnosti Huawei zastal, když prohlásil, že je proti ní vedena kampaň, která „není opřena o žádné věcné důkazy“.  

Zakladatel společnosti Žen Čeng-fej Zemanovi poděkoval za projevenou důvěru.

Deník The Times před pár dny přinesl informaci, že podle americké CIA společnost Huawei podporuje jak čínská komunistická vláda, tak čínská armáda. Zeman dal však během návštěvy v Číně najevo, že za těmito informacemi je třeba spíše ekonomický boj konkurence, která se úspěšnou firmu Huawei snaží oslabit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…