Protikorupčníci vypustili trestní oznámení kvůli kupčení s hlasy. A mají prý důkazy

22.10.2014 16:31

Protikorupční organizace podávají trestní oznámení kvůli kupčením s hlasy v nedávno skončených komunálních volbách. Na paškál si vzaly Chomutov, Ústí nad Labem, ale i Prahu. Vše prý mají podloženo důkazy. Informuje o tom portál Bezkorupce.cz.

Protikorupčníci vypustili trestní oznámení kvůli kupčení s hlasy. A mají prý důkazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Chcete si přivydělat? Někteří voliči si mohli přijít v období komunálních voleb na několik stovek korun za hlas odevzdaný konkrétnímu politickému uskupení. Protikorupční organizace o podobném protizákonném jednání získaly důkazy v celé řadě měst a obrátily se proto na policii. Ke kupčení s hlasy mělo docházet např. před diskotékou Roxy v Chomutově.

„Policii dále předkládáme fotodokumentaci zachycující shlukování občanů před uvedenou diskotékou a jejich následné rozvážení osobními automobily. Jelikož se dle našich poznatků jedná o typické projevy kupčení s hlasy, podali jsme trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu maření přípravy a průběhu voleb,“ uvádí Andrea Kohoutková, právnička Oživení. Ke kupčení mělo docházet i ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, kde hlas vyšel nejlevněji, okolo dvou set korun. 

Podle Transparency International se hlasy kupovaly i v Kadani. Za odevzdaný lístek mohl volič dostat až sedm set korun. Na Praze 10 se pak členové volební komise setkali s tím, že jedna ze seniorek obdržela patřičně předvyplněné volební lístky. Sama přitom chtěla volit jinak. Lístek byl vyplněn pro volbu strany Nezávislí pro Prahu 10 – hnutí pro lepší desítku a současně pro kandidáta ODS Ing. Richarda Černého, upozorňuje právnička z Oživení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…