Protikuřácké zákony kuřáky neodradí. Zde jsou zkušenosti ze světa, jak to dopadá

25.04.2016 21:36

Protikuřácké zákony se obcházejí všude na světě. Ve Skotsku zkrachovala čtvrtina hospod.

Protikuřácké zákony kuřáky neodradí. Zde jsou zkušenosti ze světa, jak to dopadá
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Zákazy kouření se šíří nejen Evropou, je to trend, a i když mnozí se pozastavují nad tím, proč se stejně přísným metrem neměří a hlavně nebojuje proti drogám a alkoholu, kuřáci se dalšího omezení dočkají i u nás. Dříve byly cigarety symbolem pokroku a úspěchu, dnes mají doslova na kahánku. A to i přesto, že podle posledních výzkumů mohou například pomáhat lidem proti Parkinsonově chorobě a některým dalším nemocem.

Český protikuřácký zákon leží v současnosti ve sněmovně a čeká na schválení. Po mnoha odkladech by měl přijít na řadu v květnu, ale vzhledem k tomu, že jeho schvalování nebude jednoduché, názory na něj se liší i mezi poslanci stejných stran, nemusí se na něj v květnu opět ani dostat. Původně měl platit od letoška, nyní se mluví o začátku roku 2017.

Se zákonem sice nesouhlasí i prezident Miloš Zeman, který by raději ponechal současnou podobu legislativy zakazující kouření na veřejnosti, zákon, pokud bude schválen v jakékoliv podobě, prý ale podepíše, aby nebyl jako kuřák podezírán se zaujatosti. Podle mnohých poslanců nehledě na jejich stranickou příslušnost a snad i podle posledních reakcí ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, jde nyní o to, najít v pozměňovacích návrzích vhodný kompromis, a zbavit tak současný návrh zákona netolerantnosti a zbytečné agresivity. Pokud má nový zákon především snížit počet mladých začínajících kuřáků a ochránit nekuřáky před kouřem kuřáků, měl by také pamatovat i na „nenapravitelné kuřáky“ a dát jim možnost, jako je to i v okolních státech, dál si ničit své zdraví a cigaretu si například ve vyhrazeném prostoru svobodně zapálit.

Především náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Arnoštová se při obhajobě současného návrhu takzvaného protikuřáckého zákona nebojí používat statistiku, která by veřejnost měla přesvědčit o tom, že restauratérům navrhovaná legislativa vlastně pomůže a že o své hosty nepřijdou, naopak se jim zvýší zisky. Naoko to zní lákavě, aktivisté, se kterými ministerstvo spolupracuje a jejich názory slepě přebírá, však neříkají celou pravdu. Restaurace, kde se podává jídlo, jsou už dnes ve velké většině nekuřácké, tam se opravdu mnoho nezmění, ale majitelé hospod a restaurací z menších měst to vidí úplně jinak a předpokládají úbytek tržeb. „Myslím, že každý podnik má mít možnost rozhodnout se sám. U nás se nekouří v čase oběda. Kvůli úplnému zákazu kouření nám ale tržby ve dvou našich kuřáckých provozovnách klesnou minimálně o dvacet procent. Předpokládám, že dopad to bude mít právě v malých obcích daleko větší než ve městech,“ uvedl provozovatel čtyř restaurací v Brně a na Brněnsku Tomáš Plavec.

Že zákon povolí aspoň kuřárny, doufal také Tomáš Vysloužil z Rosic. „Pivo ve vesnické hospodě prostě patří k cigaretě. Jsem na to zvyklý už dvacet let, je to pro mě i možnost potkat se v hospodě s kamarády. Nechápu, proč aspoň nepovolili kuřárny, nikomu by přece neubližovaly. Takto raději zůstanu s pivem doma,“ zlobil se. Oba názory se objevily minulý týden v moravských denících.

„Jen doufám, že stejně přísní budou poslanci i na sebe, a jsem zvědav, kam si budou chodit zakouřit, zvlášť když mnozí přiznávají, že bez cigarety dlouho nevydrží. A týká se to některých vysokých úředníků z ministerstva zdravotnictví,“ řekl nám restauratér z Mělníka Petr Hlinka. Sám má kuřáckou i nekuřáckou restauraci. Do čtyř odpoledne má více zákazníků ta nekuřácká provozovna, kuřáci pak mají jasnou převahu večer, zatímco nekuřácká restaurace zůstává téměř prázdná.

Jasné přesvědčovací aktivistické kličky, které nejčastěji přebírá náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, že absolutní zákaz hospody a restaurace neohrozí, naopak, že zákazníků budou mít více, zcela vyvracejí zkušenosti ze zahraničí, například Skotska. Zde totiž více než tisíc hospod od úplného vyhlášení zákazu kouření zkrachovalo.

Zákaz kouření v restauracích a hlavně v hospodách tak zafungoval přesně, jak to předpokládají mnozí čeští restauratéři. Stovky hospod začaly krachovat a mizet ze světa. Skotští milovníci pěnivého moku prostě na pivo bez cigarety přestali chodit. Skotským pivařům zmizela bez náhrady čtvrtina hospod. Vědí to zastánci likvidační podoby českého zákona?

V jaké podobě bude přijat nový protikuřácký zákon, dnes dokáže jen málokdo odhadnout. Naprosto jisté ale je, že čím více bude zákon likvidační a stranit jen jedné straně, tím více bude obcházen. A že Češi jsou v této disciplíně velmi vynalézaví a schopní, o tom nikdo nepochybuje.

Snaží se ale i v cizině. Obvyklým ústupkem vůči kuřákům je, že si smějí zapálit na terasách, zahrádkách a podobně. Například v Londýně je ale většina zahrádek zastřešena proti dešti a restauratéři se snaží uchránit své host – kuřáky i dalšími zábranami proti chladu a větru. Ve Španělsku to mají díky přívětivému počasí jednodušší. Na četných venkovních zahrádkách se kouří všude, a to i tam, kde nejsou popelníky. O „nepořádek“ se většinou zvláště ve městech blízko moře, jako například v Barceloně či Valencii, postará vítr. V Barceloně ale vymysleli ještě jiný fígl. Když se některým restauratérům nedostávalo místa na chodníku, zrušili vchodové dveře, respektive je posunuli na novou zeď. Lokál zmenšili ve prospěch „falešných teras“, které jsou často obezděné i zastřešené, kdyby zrovna foukalo či lilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…