Prověříme, promyslíme, vydiskutujeme. Nová ministryně o Drábkově dědictví

26.10.2012 7:02

Ludmila Müllerová (TOP 09), která od listopadu nahradí ve funkci odstupujícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), vidí v resortu spousty problémů. Jeden z těch nejpalčivějších představuje penzijní reforma, která by měla platit od Nového roku, ale prezident Václav Klaus vetoval prováděcí zákon.

Prověříme, promyslíme, vydiskutujeme. Nová ministryně o Drábkově dědictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ludmila Müllerová

Müllerová uvedla, že souhlasí s názorem Drábka a ministra financí Miroslava Kalouska. "Za situace, kdy nejsou sněmovnou propuštěny prováděcí předpisy, není rozumné reformu spouštět," řekla deníku Právo.

Další složitou diskusi očekává ohledně sKaret. Senát totiž schválil, aby byla platební funkce sKaret využívána jen v případě výplaty pomoci v hmotné nouzi. Pro výplatu ostatních sociálních dávek by podle senátorů měla být zrušena, stejně jako pro případnou výplatu důchodů.

Další nepříjemnou věcí, se kterou se bude muset Drábkova nástupkyně poprat, je řešení rozhodnutí antimonopolního úřadu, že ministerstvo neoprávněně přidělilo zakázku společnosti IBM, aniž by vypsalo soutěž.

Trestní stíhání

Schwarzenberg zdůvodnil výběr Müllerové tím, že je znalá prostředí na MPSV. Na úřadě pracovala již dříve jako náměstkyně a je Drábkovou poradkyní. "Zná ten barák velice důkladně, a co je ještě důležitější, zná velice dobře i sociální problémy," okomentoval její volbu ministr zahraničí a kandidát na prezidenta.

Müllrová byla dříve členkou KDU-ČSL, za tuto stranu taky kandidovala a byla zvolena do sněmovny a později i Senátu. V roce 2000, v době, kdy byla poslankyní, ji chtěla policie obvinit z krácení daně. Poslanci ji ale nakonec k trestnímu stíhání nevydali.

Podle svých slov byla obviněná neprávem, protože na dokumentech nebyl podpis její, ale majitele firmy, ve které pracovala. Tento muž byl navíc po dvouletém vyšetřování zproštěn obžaloby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…