Prověrka kvůli Janouškovi: systém vyšetřování nehod v Praze je v pořádku

05.07.2012 13:16

Kontrola odboru vyšetřování nehod pražské policie, kterou nařídil policejní prezident Petr Lessy kvůli pochybením policistů při nehodě lobbisty Romana Janouška, odhalila jen drobné chyby.

Prověrka kvůli Janouškovi: systém vyšetřování nehod v Praze je v pořádku
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek odchází od výslechu, jehož pro opilost nebyl schopen

"Týkala se desítek spisů. Pouze v několika málo případech byla zjištěna zejména administrativní pochybení, která však neměla vliv na dosažení účelu trestního řízení," řekla na dotaz mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. "Vzhledem k tomu, že se jedná o interní kontrolu, nebudeme sdělovat podrobnější informace," uvedla mluvčí. Na odstranění zjištěných nedostatků podle ní policisté pracují.

Není všechno nejlépe nastaveno

Lessy již dříve uvedl, že kontrola by měla zjistit, zda pražská policie nechybovala i v dalších případech, a nejde tedy o problém celého systému. Tento týden Lessy řekl, že v současné době výsledek ještě nemá k dispozici, protože pražská policie k němu může mít připomínky. Teprve poté jej dostane policejní prezident od svého odboru vnitřní kontroly.

Kvůli pochybením v případu Romana Janouška zahájil šéf pražské policie Martin Vondrášek se sedmi svými podřízenými kázeňské řízení. Čtyři z nich byli nakonec potrestáni snížením platu, jeden napomenutím. U zbývajících dvou od uložení sankce policie upustila, k nápravě prý postačilo projednání přestupku. Kázeňské řízení vedl Vondrášek s policisty, mezi něž patřila hlídka, vyšetřovatel i pracovníci operačního střediska. Lessy také vyzval Vondráška k rezignaci.

"Pravděpodobně v systému není úplně všechno nejlépe nastaveno, jestliže v jedné kauze může sedm různých policistů z různých úrovní služeb pochybit," uvedl nyní policejní prezident.

Zopakoval však, že výsledek kontroly zatím nemá k dispozici, a proto se k nim vyjádří později. Již dříve řekl, že policisté v případu pražského lobbisty pochybili zejména v tom, že Janouška nezadrželi podle trestního řádu. V tom případě by totiž museli informovat státního zástupce. Z toho, že se tak nestalo, prý plynula veškerá další pochybení - například i to, že jej nechali manipulovat s mobilním telefonem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…