Provokatér Zeman udržel otěže. V Bruselu nebudou mít radost, píše mezinárodní server

28.01.2018 6:10

Volební vítězství prezidenta Miloše Zemana je podle webového listu Politico výsledek, který bude pravděpodobně považován za špatnou zprávu v Bruselu. A to proto, že Zeman téměř neustále nesouhlasí s Evropskou unií, zejména pokud jde o migrační kvóty a sankce proti Rusku. Zprávu převzala ČTK.

Provokatér Zeman udržel otěže. V Bruselu nebudou mít radost, píše mezinárodní server
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bruselu plynou z toho, že zde sídlí europarlament, nemalé příjmy

Server zároveň píše o špinavé kampani proti Zemanovu vyzyvateli Jiřímu Drahošovi, který byl falešně obviňován z pedofilie, spolupráce s StB a ukradení některých vědeckých patentů. Nejvíce ale podle Politika Drahošovi uškodilo tvrzení, že je podporovatelem masové imigrace, když zhruba tři čtvrtiny Čechů jsou proti. Web televize CBS News jako další americká média připomíná, že Zeman byl jedním z mála evropských lídrů, kteří podpořili Donalda Trumpa na zvolení americkým prezidentem. Uvádí, že Zeman je považován za „vedoucí proruský hlas“ v politice EU. Britský list Financial Times s odvoláním na analytiky uvádí, že především Zemanova větší politická zkušenost hrála klíčovou roli v jeho konečném vítězství nad Drahošem, který strávil svou kariéru v akademické sféře a teprve v loňském roce vstoupil do politiky.

Podle listu Wall Street Journal (WSJ) vyhrál politik, který zdůrazňuje důležitost vztahů s Moskvou. Poraženým je pak „středolevý“ kandidát, který si dal za úkol zvrátit zvedající se vlnu euroskepticismu v regionu. Zemanova výhra zároveň zvýrazňuje postavení těch stran ve střední a východní Evropě, které jsou skeptické vůči snaze EU vybudovat integrovanější a jednotnější Evropu. Také posiluje euroskeptiky v Polsku a v Maďarsku.

Britský deník The Guardian označil výsledky českých voleb za vítězství pro protiimigrační a krajně pravicové síly v zemi, což může potenciálně obrátit českou politiku protizápadním směrem. Symbolické se pro vítězství třiasedmdesátiletého prezidenta stalo, že v jeho volebním štábu byl přítomen vůdce Strany přímé demokracie Tomio Okamura. Výhra Zemanovi umožňuje také diktovat si složení nové vlády vedené Andrejem Babišem, jehož dosavadní menšinová vláda nedostala důvěru v parlamentu.

Podle britského deníku The Daily Telegraph je Zemanovo vítězství „ránou pro Čechy, kteří doufali, že jejich země přijme proevropskou linii“. Se druhým Zemanovým mandátem mohou dál skřípat vztahy s EU. „Přestože jsou pravomoci českého prezidenta omezené, Zeman upoutal pozornost na sebe a svou zemi tím, že je hlasitým euroskeptikem s výraznými proruskými názory,“ soudí list.

„Provokatér Miloš Zeman udržel otěže v Česku,“ reagoval belgický deník Le Soir. Španělský deník El País považuje Zemanovo vítězství za prohloubení příkopu mezi Bruselem a „východním blokem“. Zemana označuje za neochvějného spojence Moskvy.

Pro italský list La Repubblica, který častuje Zemana přívlastky „rusofil“, „nacionální populista“ a „xenofob“, jde o vážnou porážku „evropanství ve střední a východní Evropě“. Deník podotýká, že české prezidentské volby byly důležitým testem obecných trendů a nálad v regionu a jejich výsledek představuje posílení tvrdé linie Visegrádské skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…