Provozovatelům taxislužeb se zpřísní podmínky, rozhodli poslanci. Ti změny vítají

26.10.2012 20:25

Provozovatelé taxislužby vítají novelu zákona zpřísňující podmínky podnikání v přepravě osob. Řada z nich by ale byla pro ještě přísnější pravidla. Zpřísnit by se měly například postihy za nedovolené podnikání, řekl ČTK majitel AAA Radiotaxi Jiří Kvasnička. Tresty by měly padat okamžitě, a ne až při prokázání opakovaného porušování, dodal.

Provozovatelům taxislužeb se zpřísní podmínky, rozhodli poslanci. Ti změny vítají
Foto: Archiv
Popisek: Taxi

Návrh právní úpravy dnes prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Sjednocuje například povinnost absolvovat zkoušky potřebné pro řidiče taxislužby i pro řidiče příležitostné dopravy a takzvaných drink servisů vozících podnapilé řidiče.

Na všechny šoféry, kteří vozí pasažéry, bude nově nahlíženo jako na řidiče taxislužby, uvedl vedoucí odboru veřejné dopravy na ministerstvu dopravy Martin Žák. Všichni tak budou muset skládat zkoušku z místopisu a ovládání taxametru. V kategorii příležitostné dopravy rovněž nebudou moci dále jezdit lidi, kteří měli v minulosti problémy se zákonem nebo neoprávněně provozovali taxislužbu.

Černé taxikáře novela zřejmě nevymýtí

Novela rovněž počítá s rozšířením povinnosti vybavovat vozidla taxametrem. Výjimkou budou pouze ta vozidla, kterými budou přepravováni cestující na základě předem dohodnutých smluv, například při svatbách a jiných jednotlivých událostech. Taxametr dále nebudou muset mít vozidla drink servisů, pokud budou jejich řidiči dodržovat pravidlo, že budou klienty vozit výhradně jejich vlastními automobily.

Právě tato výjimka bude podvodnými taxikáři zneužívána, předpokládá majitelka Drink SOS Slávka Harazimová. Většina nešvarů se podle ní vymýtit nepodaří, protože se černí taxikáři budou nově tvářit jako vozidla drink servisu a kvůli nedůsledné kontrole jim to bude procházet, dodala Harazimová.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…