Průhledné veřejné zakázky na klíč, které stát zaplatí až z úspor

23.03.2012 14:04

Renomovaná společnost na elektronizaci veřejných zakázek přichází na trh s něčím, po čem volá jak vláda, tak města a obce, i veřejnost. Systém, který snižuje náklady, je důkazem transparentnosti, zjednodušuje nákupy ve veřejné správě a zároveň je v souladu s legislativou. Jak říká ředitel společnosti eCENTRE, a.s. Vítězslav Grygar, „tento systém už tady nějaký čas je. My však nově nabízíme cenový model tak, aby město, či resort, nebyli zatíženi vysokou vstupní investicí do implementace systému. A to je velký průlom.“

Průhledné veřejné zakázky na klíč, které stát zaplatí až z úspor
Foto: eCENTRE
Popisek: Ředitel společnosti eCENTRE, a.s. Vítězslav Grygar

„Systém elektronických nákupů CENTREs, který je zaměřený na dosahování úspor a dlouhodobé nastavování nákupních procesů, jsme realizovali už ve více než 136 subjektech veřejné správy. Existuje však zatím jen jediné město, které už systém zavedlo v plném rozsahu, tzn. na všechny komodity a pro všechny své organizace. Statutární město Ostrava,“ uvádí Vítězslav Grygar.

Co tedy brání vládě, ministerstvům nebo městům, aby systém zavedli?

Nutno říct, že čím větší je nutnost škrtů v rozpočtech a tlak na snižování nákladů veřejné správy, tím větší je skutečný zájem. Navíc legislativní kroky vlády v poslední době jsou důkazem skutečné snahy o změnu. Například resorty musejí povinně do dubna zavést tzv. resortní systémy centralizovaného zadávání veřejných zakázek. Což je v podstatě jedna část systému, jaký my realizujeme.

Mnoho měst i krajů se už dříve o systém zajímalo, vysoká vstupní investice však byla často překážkou. Například Ostrava, která systém zavedla v roce 2010, zaplatila vstupní investici za implementaci systému pro všechny své organizace 40 milionů korun. Ostravě se vrátila investice do 1,5 roku. Od zavedení systému ušetřila Ostrava přes 100 milionů korun, a jen za rok 2011 to dělá 68 milionů korun. V Ostravě dnes „zdravě“ nakupuje asi 140 organizací ze 180. A ředitelé organizací nám dnes už sami volají a navrhují, co dalšího by se dalo soutěžit v aukcích. To se před rokem a půl zdálo úplně nereálné.

Ostrava se opět stala průkopníkem, a i díky tomu můžeme my dnes nabízet ostatním městům či resortům výhodnější podmínky.

Například?

Tento systém už tady nějaký čas je. My však nově nabízíme cenový model tak, aby město, či resort, nebyli zatíženi vysokou vstupní investicí do implementace systému. A to je velký průlom.

Znamená to, že investujete do změny ve veřejné správě? Není to tak trochu hazard, zvláště v dnešní době?

Není. Naší vizí je Zdravá veřejná správa. A v Ostravě se nám potvrdilo, že je to reálné.

Lidé však nejdříve musí uvěřit, že je něco takového vůbec možné. Výhodou systému je tedy i to, že město, nebo jiný zadavatel, získává informační základnu pro komunikaci s veřejností. Systém generuje výsledky, kterými se bude chtít pochlubit nejen město, vedoucí odborů, ale i řízené organizace samotné. A jejich spokojenost se zavedeným systémem a s tím, že se i oni podílejí na ozdravování veřejné správy, je to nejlepší. Navíc, je to právě dosažení té „zdravé veřejné správy“, byť zatím jen v jednom městě.

Protože veřejná správa je v zásadě služba. Služba pro lidi. A zdravá veřejná správa je ta, která si to uvědomuje, která je funkční, a která umí hospodařit s penězi, které do ní lidé v této zemi v podobě daní vloží.

Jedná se o systém nákupu, který kdyby se nasadil celorepublikově, tak by tenhle systém, který máme nasazený a je funkční i použitelný všude, přinesl úspory miliard pro Českou republiku. Otázka je, proč se toho zatím nikdo nechopil,“ uvedl nedávno primátor Ostravy Petr Kajnar.

Na téma „Zdravé veřejné správy“ bude hovořit Vítězslav Grygar i na blížící se konferenci „ELEKTRONIZACE VEŘEJNÉ SPRÁVY – SOUČÁST BOJE PROTI KORUPCI“, která se koná už v úterý 27.3. v Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PR článek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…