Průjezd amerického vojenského konvoje? No problem, ukázal výzkum

24.03.2015 18:22

Podle agentury Phoenix research on-line si 78 procent populace myslí, že průjezd amerického vojenského konvoje Českou republiku v ničem neohrožuje. Pouze 8 procent si myslí opak a zbylých 14 procent neví.

Průjezd amerického vojenského konvoje? No problem, ukázal výzkum
Foto: red
Popisek: Bleskový průzkum agentury Phoenix research na téma průjezdu amerického konvoje Českou republikou

Průzkum provedla agentura Phoenix ve dnech 18. až 22. března. Respondentům byly položeny 4 otázky na téma průjezdu konvoje Českou republikou a na protestní akce, které se šíří na sociální síti Facebook.

Na otázku, zda lidé vnímají ochotu povolit průjezd konvoje jako ukázku soudržnosti NATO v Evropě, odpovědělo 57 procent lidí kladně. 33 procent dotázaných se vyjádřilo negativně a zbylých 10 procent lidí nevím.

O připravovaných protestních akcích proti přítomnosti amerických vojsk neslyšelo 46 procent dotázaných. 18 procent respondentů si myslí, že jsou normální součástí demokracie a 15 procent obyvatel je považuje za zbytečné.

Celý průzkum ke stažení ZDE.

K tématu průjezdu konvoje se vyjadřují jak běžní občané, tak politici. Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje, se na svém facebookovém profilu vyjádřil nejen k průjezdu, ale také k celkové komunikaci Ministerstva obrany: "Protože jsme krajem pohostinných lidí, kteří mají vlastní hlavu i názor, bez ohledu na běžící názorový spor o význam amerického konvoje projíždějícího naším krajem v čase 70. výročí osvobození Moskvy jednotkami sovětské, rumunské, československé a dalších spojeneckých armád od německých nacistů, vyzývám všechny Jihomoraváky, aby nijak nekomplikovali řadovým americkým vojákům splnění jejich mise spočívající v demonstrativním přesunu kolony obrněných vozidel skrze ČR (Jmk). Věřím, že ministr Stropnický podal americkým vojákům podrobné informace o práci podřízených jeho stranického kolegy Ťoka, spočívající v narušení plynulé jízdy po českých dálnicích kvůli uzavírkám a zúžením organizovaným Ředitelstvím silnic a dálnic, nikoliv proruskými agenty," napsal Hašek.

Tématu se věnuje také Protiproud Petra Hájka. "Nikdo se nás neptal, zda s tím souhlasíme. A pokud ano, pak o tom vláda před veřejností dosud cudně mlčela. Je ostudné, že se to čeští občané mají dovědět z amerického armádního listu Stars and Stripes, respektive z vysílání televize CNN. Tato obludná provokace ovšem není namířena 'jen' proti Rusku, ale především proti nám. Abychom si prostě znovu jasně uvědomili, že stále platí někdejší brežněvovská doktrína o 'omezené suverenitě' – pouze v obráceném gardu: Moskvou z osmašedesátého se stal Washington. A vedení jeho (našich) 'bratrských armád vzor 2015' se s tím už ani příliš netají,“ píše bývalý tiskový mluvčí Václava Klause. 

Jedna z protestních akcí, kterou pořádá pražská KSČM, je svolána na sobotu 28. března před americké velvyslavenctví. Reakce na protestní akci, o které informoval server Czechfreepress, se různí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…