Průlom v Německu: Hodní migranti a zlí Němci? Vážený novinář si pustil TV, naštval se a podrazil nohy systému

08.08.2017 9:10

Před několika málo dny obletěla světovými médii studie nadace Oto Brenner Stiftung, podle které informovala německá média jednostranně a neobjektivně o uprchlících. Ukazuje se však, že provládní přistěhovaleckou politiku šířili i filmaři.

Průlom v Německu: Hodní migranti a zlí Němci? Vážený novinář si pustil TV, naštval se a podrazil nohy systému
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Migranté se navzájem učí francouzsky

Studie prestižní nadace vzbudila značné pozdvižení, protože doposud měla kritika přístupu německých médií spíš emotivní základ a ozývala se především z řad politických stran typu AfD, které nemohou být z podstaty věci nezaujaté. Autoři studie však dokázali poměrně pregnantně popsat situaci a zejména u německé veřejnosti našli pozitivní odezvu. Hlavním argumentem studie bylo, že německá média nekriticky šířila liberální přistěhovaleckou politiku Angely Merkelové.

Pro toho, kdo pravidelně sleduje německá média, nebyly závěry studie ničím překvapivým, ale přesto bylo její resumé důležité. Poprvé zazněla kritická slova od subjektu, který si zakládá na svých objektivních postojích a nemá z důvodu své apolitičnosti zapotřebí přiklánět se v diskuzi o uprchlické krizi na jednu či onu stranu. Odezva u německé veřejnosti byla veskrze pozitivní. Účastníci online diskuze na serveru Taz.de měli jasno.

Anketa

Bude Donald J. Trump koncem roku 2017 ještě prezidentem USA?

93%
7%
hlasovalo: 1590 lidí

„Výsledkům studie velmi dobře rozumím. Já, moje rodina i přátelé máme, co se týká uprchlíků, naproto odlišné postoje, než jaké prezentují média,“ napsala Maria Burgerová v diskuzi pod článkem. Svůj souhlasný postoj vyjádřil také diskutér Hartz. „Informování o uprchlické krizi bylo vážně jednostranné a nyní je to i vědecky podložené. Kritici měli často pravdu. Doufejme, že se z toho média poučí,“ věří Hartz, byť ostatní účastníci diskuze nad médii spíš lámou hůl a nemyslí si, že jedna studie dokáže něco změnit.

Zpětně se však ukazuje, že uprchlíkům „nadržovali“ nejenom novináři, ale i tvůrci televizních seriálů. Už zkraje tohoto roku si zaujatosti konkrétně scénáristů oblíbeného německého seriálu „Místo činu“ osmdesátiletý doyen německé žurnalistiky Helmut Markwort, který stál téměř dvacet let v čele oceňvaného magazínu Focus. Ve svém komentáři upozornil na jeden z dílů, ve kterém byla napadena ve Frankfurtu nad Mohanem zahalená muslimka třemi rodilými Němkami. „Posedlost scénáristů vzdělávat diváka je očividná,“ konstatoval Markwort.

Snaha německých novinářů a scénáristů vykreslit uprchlíky v co nejlepším světle a naopak příslušníkům německé většiny „nasadit psí hlavu“ před deseti dny napodobila i nejmenovaná redaktorka deníku MF DNES. Oblékla na sebe muslimské plavky, burkiny, a vyrazila na plovárnu sbírat negativní reakce „islamofobních“ Čechů a Češek. K její smůle se však žádné velké odsudky nedostavily a záměr se tak úplně nezdařil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …