Průmyslník Juříček promlouvá: Vstupoval jsem do politiky z idealismu, ale zmýlil jsem se

01.09.2018 13:03

Majitel Brano Group a poslanec za Babišovo ANO Pavel Juříček zavítal do Výzvy serveru SeznamZpravy.cz Vyjádřil se k působení šéfa hnutí ANO v politice, ke komunistům za doby normalizace, ale i k dnešní vymahatelnosti práva v Česku. Do politiky se prý rozhodl vstoupit z určitého idealismu a bohužel je v tomto směru poněkud zklamán.

Průmyslník Juříček promlouvá: Vstupoval jsem do politiky z idealismu, ale zmýlil jsem se
Foto: archiv P.Juříček
Popisek: Pavel Juříček, předseda představenstva a generální ředitel Brano Group, a.s.

Hned na úvod odmítl, že by byl korunním princem ANO a že by se snad mohl stát premiérem, kdyby šéf hnutí ANO Andrej Babiš už nebyl předsedou vlády. „Nic o tom nevím a je to samozřejmě nesmysl,“ pravil majitel několika podniků po celém světě.  

Poté si posteskl nad tím, jak je česká společnost rozdělená. Má prý pochopení pro to, když někteří lidé nesouhlasí s prezidentem Milošem Zemanem nebo s premiérem Babišem, ale zároveň si myslí, že bychom si jako lidé měli projevovat jistou míru respektu. A nepískat na premiéra před rozhlasem, když promlouval k 50. výročí počátku sovětské okupace Československa. „Mně je to líto,“ poznamenal. Sice vnímá jako problém, že byl Babiš normalizačním komunistou, zatímco on sám byl synem disidenta a nemohl se vyučit, ale bere to tak, že doba pokročila a je třeba jednat v zájmu republiky, „Ježíšmarjá, je to tak dávno, kdo je bez viny, ať hodí kamenem,“ uzavřel téma.

Sám by rád posunul republiku dopředu, něco pro ni udělal, i když by jako úspěšný průmyslník do politiky vstupovat nemusel. „Neměl jsem to zapotřebí, ale mě samozřejmě oslovilo to, že jsem viděl, že to hospodaření v České republice na všech úrovních, ať už vezmeme vládní nebo regiony, municipality, že není v pořádku a že Česká republika rozmělňuje svoje schopnosti a svoje možnosti. Tak jsem si možná z naivní ideologie myslel, že bych mohl něco změnit. Bohužel, v tom jsme se zmýlil,“ poznamenal Juříček.

Poučil se, jak je snadné jinak interpretovat výroky, které se objevily ve veřejném prostoru. Sám to pocítil, když okomentoval kauzu H-System a poznamenal, že by měla existovat pojistka, např. v podobě ministra spravedlnosti, který by mohl soudci odebrat případ a přidělit ho někomu jinému. Ted se svůj výrok snažil dovysvětlit.

Nešlo mu prý o to narušovat nezávislost soudů, ale nevidí nic špatného na tom odebrat případ soudci, který 20 let nečinil, co zřejmě měl, jinak by se ta či ona kauza nemusela táhnout tak dlouho. „Vymahatelnost práva v České republice je dneska nízká,“ vyjádřil svůj názor. To je prý také důvod, proč řada firem z Česka odešla. Říká se sice, že odešly do daňových rájů, ale podle Juříčka odešly spíše za lepší legislativou. „Protože dneska třeba Nizozemí daňový ráj není,“ pravil poslanec. S vymahatelností spravedlnosti je to prý v Česku těžké. „Já musím říct, že 90 procent soudců je tu v pořádku, ale ty problémy nastanou tehdy, když se objeví věci, které nejsou v pořádku,“ doplnil.

Konkrétně v případu H-Systemu má zákonodárce za to, že se možná postupovalo podle práva, ale to ještě neznamená, že to bylo v zájmu spravedlnosti.  

Přibližně před šesti lety prý také uvažoval, že se obchodně přesune do zahraničí, ale nakonec tak neučinil.

Je však poněkud skeptický k tomu, že se situaci podaří zlepšit. „Upřímně, je to mantra, kterou jsme si všichni za 25 zafixovali, že jakákoli změna v soudnictví je atakem na nezávislost soudu. Není to tak. Tady jde spíš jenom o to, aby to soudnictví bylo efektivnější, aby se nemohly stávat případy H-Systemu,“ shrnul svůj názor Juříček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…