Průšvih Agrofertu: Bez dotací ve ztrátě, píší u Slonkové

05.12.2019 9:46

Server Neovlivní.cz šéfredaktorky Sabiny Slonkové přišel s analýzou koncernu Agrofert, jenž spadá do svěřenského fondu Andreje Babiše. Podle slov Roberta Němce by bez dotací byla skupina za rok 2018 pravděpodobně v zisku před zdaněním, ale ve ztrátě po zdanění.

Průšvih Agrofertu: Bez dotací ve ztrátě, píší u Slonkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Agrofertu na pražském Chodově

Agrofert přitom tvrdí, že se bez finančních injekcí obejde. Evropská komise totiž v minulých dnech uvedla, že český premiér je ve střetu zájmů, a tím pádem nemá skupina Agrofert nárok na peníze z veřejných rozpočtů. 

Podle analýzy zveřejněné na serveru Neovlivní.cz je po prozkoumání finančních výkazů patrné, jak je Agrofert neefektivní, když například nedokáže generovat dostatečnou marži, a je tedy mnohem méně efektivní než jiné velké firmy v České republice. 

„Proto je skupina Agrofert závislá na všech výnosech, včetně dotací, které ji posílají do zisku,“ uvádí server Neovlivní.cz. Důležité to pro ni je proto, aby přesvědčila úvěrující banky, že se nebude prohlubovat její zadlužení, když by se propadla do ztráty, i proto, aby prokázala, že jde aspoň o trochu zdravou firmu.

„Skupina Agrofert potřebuje jakékoli výnosy, aby banky nezačaly panikařit, že Agrofert jim přestane být schopen splácet úvěry. Některé banky možná už zpanikařily, a proto snížily svoji expozici, případně přestaly Agrofert úvěrovat zcela. Mezi nimi je i HSBC, známá z kauzy Čapí hnízdo,“ je dále v analýze. 

„Agrofert ve svých reklamách tvrdí, že ‚pokud by byly dotace plošně zrušeny, naše společnosti by na trhu obstály‘. Jenže: Výnos je výnos, ať už jej firma realizuje jakkoli: prodejem výrobků, zboží nebo služeb, z kapitálových výnosů nebo např. z dotací. Buďto firmě peníze na účet přijdou, nebo ne,“ dodává server s tím, že bez dotací by byla skupina Agrofert za rok 2018 pravděpodobně v zisku před zdaněním, ale ve ztrátě po zdanění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…