Průšvih. Učitelé prý mají strach sdělovat některá historická fakta. Bojí se „udavačské mládeže“

09.05.2023 20:54 | Ze sítí

Překrucování historie a popírání neoddiskutovatelných historických faktů z úst nejvyšších ústavních činitelů v souvislosti s koncem druhé světové války v Evropě v roce 1945 bylo tématem dalšího dílu pořadu Aby bylo jasno. Moderátorka připomněla významný podíl vojáků Rudé armády na osvobození Československa. Diváci pak poukazovali také na problémy, s nimiž se ve světle války na Ukrajině setkávají učitelé, kteří mají obavy sdělovat historická fakta.

Průšvih. Učitelé prý mají strach sdělovat některá historická fakta. Bojí se „udavačské mládeže“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti- ilustrační foto

V pondělí 8. května si Česko připomnělo výročí 78 let od konce druhé světové války. Interpretace osvobození Československa se v průběhu let mění. Dříve se kladl důraz na osvobození Rudou armádou, v současnosti se klade důraz na roli armády Spojených států.

V Aby bylo jasno se tak v anketě ptali diváků na jejich pohled na osvobození Československa a jeho současnou interpretaci. Z odpovědí tisíců diváků vyplynulo, že by se měl připomínat podíl Sovětského svazu na porážce Německa ve druhé světové válce i na našem osvobození, přičemž se obávají překrucování dějin, přibližuje moderátorka Bobošíková výsledky anketního šetření v rámci událostí roku 1945.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28083 lidí
Ankety se za dva dny účastnilo přes 4 300 hlasujících a 86 procent z nich se domnívá, že by se měl podíl Sovětského svazu na osvobození Československa připomínat. Pouhá dvě procenta respondentů tvrdila, že Sovětský svaz Československo neosvobodil, ale obsadil. Jedno procento pak zastává názor, že po napadení Ukrajiny je správné o zásluhách Sovětského svazu mlčet.

Těmto obavám se podle svých slov nediví a v kontextu toho poukazuje, jak na věci nahlíží premiér české vlády. „Provládní server Forum24, financovaný mimo jiné ODS, ve kterém publikuje své komentáře premiér Petr Fiala, v souvislosti s osvobozením napsal: ‚Naše města stále hyzdí rudoarmějci a pomníky vojákům jsou urážkou národní hrdosti.‘ Pod dojmem brutální ruské invaze na Ukrajinu máme podle Fialova spřáteleného serveru ‚provést důkladnou revizi historické paměti. A celý blud o našem osvobození definitivně zavrhnout‘,“ cituje publicistka.

V důsledku toho připomíná, jak vysoké byly vojenské oběti osvobození: „Upozorňujeme, že při osvobozování Československa padlo 116 amerických vojáků, přes 33 tisíc rumunských vojáků a na 144 tisíc sovětských vojáků,“ odkazuje Bobošíková na data vojenského muzea Spojených států. Podle něj zahynulo ve druhé světové válce nejvíce občanů i vojáků Sovětského svazu, celkem 24 milionů. Američanů zahynulo na 420 tisíc. „Na jednoho mrtvého Američana tedy připadá 57 mrtvých Sovětů,“ vyčísluje moderátorka.

V České republice i na Slovensku je na padesát pohřebišť vojáků Rudé armády, ve kterých jich jsou pohřbeny desetitisíce, dodává Bobošíková.

Na řadu přišlo proto zhodnocení projevů předních českých ústavních činitelů při oslavách Dne vítězství.

„Projevy ovládly fráze a zdůrazňování nutnosti podpory Ukrajině s častým připomínáním, že Ukrajinci bojují i za nás,“ poukázala Bobošíková na slova premiéra Fialy s tím, že slova jako Sovětský svaz nebo Rudá armáda či počty válkou zmařených lidských životů se z projevů ústavních činitelů naprosto vytratily.   

Prezident Petr Pavel pouze připomněl, že „generace tehdejších sovětských vojáků nenese zodpovědnost za to, čím je dnešní Rusko“, a zdůraznil, že na osvobozování Československa se podílel první, druhý a čtvrtý ukrajinský sbor. Zároveň odsoudil šiřitele ruské propagandy.

Ústavní činitelé neopomněli využít Dne vítězství k tomu, aby zdůrazňovali naše členství v Severoatlantické alianci. Moderátorka Bobošíková tyto výroky čte tak, že politici tak evidentně připravují občany na přijetí obranné dohody se Spojenými státy, která umožní přítomnost amerických vojáků a vojenské techniky na našem území.

Prostor dostaly také názory diváků pořadu Aby bylo jasno. Někteří sdíleli zkušenosti s tím, že překrucování dějin mají na svědomí jak školy, tak rodiče. „Učitelé mají strach. Vzpomeňme na trestně stíhanou učitelku za názor,“ připomněla jedna z diskutujících. Podstatu problémů vzdělávání o našich dějinách rozebrala i další divačka, která dodala: „Největší odpovědnost mají politici, ti mají možnost ovlivnit obsah učebních osnov. Dnes jsou učitelé celkem bezbranní proti mládeži s udavačskými sklony. Pokud je politicky pokřivená náplň výuky, zodpovědní jsou ti, kteří je pro učitele vytvářejí. Je to hnus,“ napsala.

Diskusi pak uzavřel názor, že „historii lze měnit, ale nelze ji změnit, můžeme ji měnit kvůli zvrácení ideologií, politice, v knihách, ve výkladu studentům, ale nikdy ji nelze změnit, vždy ji někdo vynese na světlo, je to jako pravda, vždy se objeví“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nutit , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 10.05.2023 8:34:39
učitele lhát o historii dětem je zvrhlost a zločin,,Ani komunisti toto nedělali,, Když lže hloupý politik nic se mu nestane a kolegové ho obdivují,, Když učitel řekne pravdu a má třídu kriplu co udávají je čas přestat blby učit,,

|  5 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…