Průzkum: Komunisté vadí čím dál méně lidem, jsou prý demokraté

02.05.2012 16:08

Průzkum společnosti SANEP, provedený mezi 24. a 27. dubnem, zjišťoval názor více než dvanácti tisíc respondentů na roli KSČM v politickém systému. Podle průzkumu se v poslední době významně mění vztah veřejnosti ke komunistické straně, která se v jejich očích začíná etablovat jako strana standardní a demokratická.

Průzkum: Komunisté vadí čím dál méně lidem, jsou prý demokraté
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

V případě očekávané sněmovní většiny levice by 36,8% odpovídajících upřednostnilo jakoukoliv vládu bez podpory KSČM, 25,4% považuje za nejvhodnější koalici ČSSD s komunisty. Vyhraněnější reakce vyvolala přímá účast komunistických ministrů v příští vládě. Pro 48,2% dotázaných by byla absolutně nepřijatelná, 30% ji považuje za přijatelnou. Shodné 7,1% ji považují za „spíše přijatelnou“ a „spíše nepřijatelnou“.

Zrušení „Bohumínského usnesení“, které zakazuje ČSSD přímou koaliční spolupráci s KSČM, by uvítalo 24,6%, a dalších 11,1% odpovědělo „spíše ano“. 47,5% však jeho zrušení jednoznačně odmítlo.

Celý průzkum ZDE

John se vymlouvá

Na dotaz, zda by vláda za účasti KSČM byla pro Českou republiku větším přínosem, než současná Nečasova, převažovala záporná odpověď. 40,4% si myslí, že by přínosnější rozhodně nebyla, a dalších 7,4%, že spíše ne. Jednoznačně kladný názor zastávalo 29,1% oslovených, 10,1% zaškrtlo „spíše ano“. Na stejný dotaz, tentokrát mířený na menšinovou vládu s tichou podporou KSČM, odpovědělo „ano“ 28%, „spíše ano“ 14,5%. Proti bylo 38%, spíše proti 8,2%.

Nejjednoznačnější odpovědi se však objevily na otázku, zda oslovení souhlasí s názorem Radka Johna, že je kvůli hrozbě vlády ČSSD s KSČM nutné předejít předčasným volbám. Plných 57,2% vyjádřila s tímto názorem kategorický nesouhlas a dalších 8,7% volilo „spíše ne“. Jednoznačně tento názor podpořilo 15,6%, „spíše ano“ se vyslovilo 9,6%.

Podle společnosti SANEP dochází k zásadní změně vztahu české veřejnosti ke KSČM. Ta začíná být etablována mezi demokratickými stranami. Příčinou je kulminující negativní vztah veřejnosti k vládě, ale i k celkové úrovni politických poměrů, zejména k míře korupce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…