Průzkum: Levice možná bude mít problém sestavit vládu

05.09.2013 9:05

Předpoklad, že po volbách by mohla vládu sestavovat levice, může být mylný. Alespoň to naznačují výsledky předvolebního průzkumu agentury Médea Research, které zveřejnil server Týden.cz.

Průzkum: Levice možná bude mít problém sestavit vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

Nejvíce voličů by podle agentury Médea Research získala ČSSD. Koncem srpna by jí dalo svůj hlas 25,4 % voličů. Na druhém místě by se se 13,7 % umístili komunisté.

„Pokud by se do sněmovny nedostali zemanovci, levice by tolik sněmovních křesel neobsadila. Spolu s podporou komunistů by sociální demokraté dosáhli `pouhých` 103 mandátů. Ještě nedávno to přitom vypadalo, že by mohly levicové strany s přehledem dosáhnout ústavní většiny 120 křesel,“ píše server.

Na pravici je překvapením vzestup nového politického hnutí podnikatele Andreje Babiše. Jeho subjekt ANO by se umístil těsně za komunisty s 12,1 %.

Dalším překvapením může být, že ODS po dlouhé době předbíhá o více než procento konkurenta na pravici TOP 09. Svůj hlas by modrým dalo 10,8 % těch, kteří by se voleb zúčastnili. Volební zisk TOP 09 by byl těsně pod dvoucifernou hranicí na 9,7 %.

Do sněmovny by se probojovalo i hnutí Úsvit senátora Tomia Okamury, průzkum mu přisuzuje 8,6 %.

Průzkum asi zklame lidovce, kteří by nezískali ani 5 %. Růžové vyhlídky nemají ani Zemanovci, které by v srpnu volilo jen 3,7 % voličů. V srpnu vyjádřilo odhodlání zúčastnit se voleb 70 % voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…