Průzkum pro ČT: Volby by suverénně vyhrál Babiš. Je tu prý ale ještě jeden vítěz

09.11.2014 16:00

Průzkum voličských preferencí společnosti TNS Aisa pro Českou televizi ukázal několik zajímavých trendů. Především potvrdil silnou roli hnutí ANO na české politické scéně. Je tu však jedno ale. Voliči této strany mohou být přelétaví. Z tohoto hlediska jsou na tom nejlépe lidovci, protože mají pevné voličské jádro. Totéž se sice říkává i o komunistech, ale těm teď údajně schází silné téma.

Průzkum pro ČT: Volby by suverénně vyhrál Babiš. Je tu prý ale ještě jeden vítěz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Pokud by se v tuto chvíli konaly předčasné parlamentní volby, pak by jejich jasným vítězem se ziskem 35 procent hlasů byl Andrej Babiš stojící v čele hnutí ANO. Druhá ČSSD by získala osmnáct procent a třetí TOP 09 9,5 procenta. Komunisté by se umístili čtvrtí s 8 procenty a pátí lidovci se 7,5 procenty voličské přízně. Do sněmovny by se dostala ještě ODS (6%) a těsně před jejími branami by skončil Tomio Okamura s Úsvitem přímé demokracie (4,5 %).

Z jistého úhlu pohledu však ředitel TNS Aisa Bronislav Kvasnička označuje za vítěze lidovce. "Když porovnáme vývoj KDU-ČSL od předčasných voleb, tak lze konstatovat, že je vítězem. Má velmi pevné voličské jádro i největší přesvědčení o volbě u svých voličů," prohlašuje. Největším poraženým jsou pak podle jeho názoru komunisté. "Lze bez nadsázky říci, že KSČM je tím, kdo oproti loňským volbám nejvíce prohrává. Nemá ani žádné silné téma. TOP 09 se drží na stabilní pozici, zatím nijak neztrácí a ani výrazně nezískává," doplňuje šéf TNS Aisa. Za stabilní z hlediska voličské přízně pak označuje i ČSSD.

Důvěra vládě

Průzkum také ukázal, že se současná vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL těší podpoře až 45% dotázaných, což je z dlouhodobého hlediska nadprůměr. KDU-ČSL by si ale měla dát pozor na jednu věc. Její příznivci jsou s vládní politikou spokojení nejméně v porovnání se silnějšími koaličními stranami. Není také bez zajímavosti, že lidé věří vládě především z toho důvodu, že údajně podporuje veřejné vzdělávání. Faktem však je, že kabinet v této oblasti zásadní kroky nijak zvlášť nečinil, na což opět upozornil Kvasnička.

TNS Aisa volební model zpracovalo v posledním říjnovém týdnu letošního roku mezi 829 respondenty.


Volební model TNS Aisa

Strana procenta hlasů nyní podle volebního modelu loňský volební výsledek
ANO 35 18,65
ČSSD 18 20,45
TOP 09 9,5 12
KSČM 8 14,91
KDU-ČSL 7,5 6,78
ODS 6 7,72
Úsvit 4,5 6,88
Piráti 3,5 2,66
Strana zelených 2,5 3,19

Zdroj: volební model TNS Aisa pro Českou televizi 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…